email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Kasza na odporność.

Kasza na odporność.

Kasze są produktami otrzymywanymi ze specjalnego przerobu oczyszczonego ziarna zbożowego. Można je przygotowywać na słodko i wytrawnie.

Ze względu na dość dużą zawartość węglowodanów, szczególnie  skrobi są one dobrym źródłem energii, przy niskiej zawartości tłuszczu. Kasze, podobnie jak wszystkie produkty zbożowe, są bogatym, naturalnym źródłem mikro- oraz makroelementów, a także błonnika. Nierozpuszczalna frakcja błonnika pobudza perystaltykę jelit, ma zdolność wiązania wtórnych kwasów żółciowych i wody. Natomiast, rozpuszczalny błonnik obniża poziom cholesterolu, obniża poposiłkową glikemię, zmniejsza ryzyko zachorowań na niedokrwienną chorobę serca. Błonnik ma pozytywny wpływ na komórki nabłonkowe jelita grubego – podnosi odporność organizmu. Obecność w ich składzie witamin z grupy B wspaniale reguluje pracę układu nerwowego. Są również bogate w związki biologicznie aktywne z grupy flawonoidów o właściwościach przeciwutleniających, wykazujących pozytywny wpływ na odporność i pracę mięśnia sercowego.

Warto jeść różne kasze, nie trzymać się tylko jednej, urozmaicać. Polecamy różne rodzaje kasz, a przede wszystkim: kaszę jaglaną, gryczaną, jęczmienną (pęczak, perłowa, wiejska), owsianą, bulgur, kuskus, manna. Ale każda jest wyjątkowa, każda ma coś czego nie ma druga. Przykładowo:

  • Kasze gryczane zawierają więcej magnezu niż kasze jęczmienne, natomiast kasze jęczmienne zawierają więcej sodu niż kasze gryczane.
  • Kasze jęczmienne w porównaniu do innych kasz zawierają najwięcej witaminy K, która uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, a także uszczelnia naczynia krwionośne.
  • Kasza gryczana zawiera spore ilości cynku, który warunkuje prawidłową odpowiedź immunologiczną oraz zmniejsza ryzyko zapadalności na infekcje.
  • Kasza owsiana w porównaniu z innymi kaszami zawiera najwięcej związków o charakterze przeciwutleniaczy i może stanowić pod tym względem konkurencję dla owoców i warzyw.
  • Kasza jaglana zawiera żelazo (żadna inna kasza nie zawiera tyle żelaza, co kasza jaglana) oraz  krzemionkę korzystnie wpływającą na stawy, skórę, paznokcie i włosy oraz naczynia krwionośne. Ciepła kasza jaglana na śniadanie to jeden z najlepszych pomysłów na wsparcie naszego układu immunologicznego w walce z atakującymi nas patogenami.
  • Kasza manna jako jedyna z kasz zawiera dużą ilość jodu.

 

Z naszej książki S.O.S. dla Odporności. Wydawnictwo Zdrowe Zdrowie.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.