Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Jesienna szarlotka z żurawiną.

Jesienna szarlotka z żurawiną.

Szarlotka nigdy nam się nie znudzi. A połączenie jabłek i świeżej żurawiny jest fantastyczne. Żurawina doskonale przełamuje słodycz jabłek lekką kwasowością, a do tego jest niezwykle zdrowa (m.in. pomaga przy zapaleniach pęcherza moczowego, wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, odkaża jamę ustną i gardło, obniża cholesterol, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo). Korzystajmy z darów jesieni.


Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (polecam 1 szklanka mąki krupczatki i 2 szklanki mąki tortowej)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:

  • 6 – 8 dużych jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Garść żurawiny (świeża lub mrożona)


Dodatkowo:
1-2 łyżka bułki tartej, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub kisielu)
Cukier puder do posypania upieczonego ciasta (opcjonalnie).

Blachę o wymiarach 22x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, jajka, proszek do pieczenia i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie równe części i włożyć do lodówki (lub zamrażalnika) najlepiej na godzinę. Jedną częścią ciasta wykleić spód blachy. Ja jednak ścieram na tarce na grubych oczkach. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 15 min. Następnie wyjąć.

Jabłka obrać. Zetrzeć na  tarce na grubych oczkach, przełożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i podsmażyć. Wsypać żurawinę i oprószyć przez sitko skrobią ziemniaczaną i wymieszać.

Podpieczony spód ciasta posypać bułką tartą i wyłożyć na nim jabłkowe nadzienie.
Drugą, schłodzoną połowę ciasta zetrzeć na tarce i wyłożyć na jabłkach.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 45 min.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Schodzić, chociaż ciepłe jest przepyszne. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania