Długoterminowe spożywanie produktów gryczanych może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób takich jak nadciśnienie tętnicze, choroby sercowo-naczyniowe, dyslipidemia i podwyższone stężenie glukozy we krwi. Same korzyści
.
Mąka gryczana to produkt bezglutenowy o niskim indeksie glikemicznym i jedno z najcenniejszych dla zdrowia zbóż. Głównym flawonoidem zawartym w gryce jest rutyna wykazujące działanie przeciwzapalne, wzmacniające ściany naczyń krwionośnych, tym samym usprawniające działanie układu krwionośnego.
Ciekawostka! Spożycie 100 g kaszy gryczanej dostarcza organizmowi człowieka ilość flawonoidów porównywalną z ich zawartością w jednej tabletce Rutinoscorbinu.
Stanowi bardzo dobre źródło cynku, miedzi, manganu, żelaza, potasu oraz fosforu. Na szczególną uwagę zwraca duża zawartość magnezu (219 mg/100 g produktu). Takie bogactwo makroelementów i mikroelementów korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, wzmacniając także odporność na stres i pracę mózgu.
Przepis na omlet gryczany:
Składniki:
• 2 jajka
• cukier (1/3 łyżeczki)
• 25 g mąki gryczanej
• pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier. Teraz można dodać żółtka i chwilę ubijać. Potem stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Wylać na beztłuszczową patelnię i piec z dwóch stron.
Posmarować serkiem homogenizowanym waniliowym (można bez laktozy) i posypać owocami np. borówkami lub frużeliną owocową.