Ze stanem podgorączkowym mamy do czynienia, kiedy termometr pokazuje temperaturę do 38ºC i jest to dla nas sygnał, że organizm zaczął walczyć z infekcją. Stan podgorączkowy to dobry znak, dlatego w większości przypadków nie należy go zbijać. Wystarczy obserwować, czy temperatura nie wzrasta. Stan podgorączkowy działa na organizm korzystnie – zwiększa ukrwienie tkanek i pobudza układ odpornościowy do działania.
Kiedy temperatura przekracza 38ºC, zaczynamy mieć do czynienia z gorączką. Jeżeli temperatura szybko wzrasta, to sygnał, by przyjąć środek przeciwgorączkowy.
Gorączka jest naturalnym mechanizmem obronnym organizmu. Pozytywnym zjawiskiem związanym z gorączką jest wzmocnienie czynności komórek obronnych ustroju. Gorączka m.in. wzmacnia funkcje limfocytów (wytwarzanie interferonów) oraz ich aktywność przeciwwirusową, nasila także fagocytozę (pochłanianie przez komórki żerne komórek bakterii, wirusów, grzybów, starych erytrocytów lub innych dużych cząsteczek) i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Dieta przy gorączce powinna być łatwo strawna, aby nie obciążać mocno przewodu pokarmowego, oraz co ważne – bogata w białko, witaminy i minerały, co znacznie wzmocni siły obronne naszego organizmu i przyspieszy proces zdrowienia.
Jak wygląda taka dieta? Polecamy nasz jadłopsis na stronie sklepu naszej poradni:
https://studiozycia.pl/ebook/gotowa-dieta-latwo-strawna-dla-dzieci-wiek-4-9-lat-html