Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Jak minimalizować ryzyko przeziębienia? Uważaj na duże różnice między temperaturami.

Jak minimalizować ryzyko przeziębienia? Uważaj na duże różnice między temperaturami.

Chłód tworzy dogodne warunki, w których wirusy się rozprzestrzeniają. W zimie infekcja najczęściej spowodowana może być przemarznięciem i wychłodzeniem. Już nawet lekkie wychłodzenie może prowadzić do osłabienia mechanizmów obronnych. W takich warunkach wirusy mają ułatwione zadanie. Ponadto brak słońca obniża w organizmie stężenie witaminy D, przez co dodatkowo pogarsza się odporność. Dlatego w sezonie jesienno-zimowym, wychodząc na dwór, należy pamiętać o ciepłym ubraniu, czapce i szaliku, a po powrocie do domu bardzo pomocna może być rozgrzewająca herbata z cytryną lub sokiem malinowym.

Lato natomiast obfituje w sezonowe warzywa i owoce, które zawierają dużo witamin i fitoskładników. Ponadto więcej się ruszamy, a słońce zapewnia większą dawkę witaminy D, która z kolei stymuluje układ immunologiczny. Ale nawet w sezonie letnim nie powinniśmy tracić czujności. W tym czasie powodem infekcji może być przegrzanie organizmu, przemęczenie, a przede wszystkim duże różnice temperatur, szok termiczny (klimatyzacja, zimne lody). Dlatego w tym okresie szczególnie uważamy na duże różnice między temperaturami, bo to jest coś, co zawsze prowadzi do osłabienia funkcji układu odpornościowego.

 

Z książki: S.O.S. dla Odporności. Wyd. Zdrowe Zdrowie.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.