Jaka dieta będzie najodpowiedniejsza, co eliminujemy, a co włączamy do diety?
U naszych pacjentów mamy sprawdzone podejście: stosujemy dietę niskohistaminową, wykluczamy możliwe antygeny związane z pokarmem, obniżamy ilość tłuszczów w diecie (również tych roślinnych), ograniczamy nabiał ze względu na wysoki indeks insulinowy, dieta ma obfitować w roślinne antyoksydanty, organiczne związki siarki, cynk i krzem, kwercetynę, odpowiednią ilość białka, produkty o niskim i średnim IG. Efekty zauważalne już po tygodniu diety, od kiedy eliminujemy możliwe czynniki prozapalne.
Przykład diety.
DZIEŃ 1
W ciągu dnia pamiętaj o piciu wody niegazowanej niskosodowej!
Śniadanie
Owsianka z mango i owocami jagodowymi.
Składniki:
- Pół szklanki płatków owsianych
- Pół szklanki niesłodzonego soku jabłkowego (ale jeśli nie posiadasz można użyć więcej mleka roślinnego zamiast soku)
- Sok z 1 cytryny
- 1 jabłko starte na grubych oczkach
- ½ szklanki jogurtu lub mleka roślinnego (można wybrać migdałowe, kokosowe, sojowe)
- Pokrojone mango, borówki lub jagody (dowolna ilość; owoce mogą być mrożone lub liofilizowane)
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Do miski wsyp płatki owsiane i zalej je sokiem jabłkowym i cytrynowym. Dodaj miód lub syrop. Odstaw najlepiej na całą noc. Następnie przed podaniem dodaj starte jabłko, mango, jagody, jogurt lub mleko (można lekko podgrzać całą potrawę przed spożyciem).
II śniadanie
Napój z marchwi i czarnej rzepy.
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia czarna rzepa
- 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego
Wyciśnij sok w sokowirówce lub wyciskarce. Dodaj siemię lniane. Wymieszaj.
Zamiast soku możesz zrobić surówkę z marchwi, czarnej rzepy z dodatkiem siemienia lnianego. W ten sposób dostarczysz organizmowi więcej błonnika.
Obiad
Pieczone bataty nadziewane komosą ryżową.
Składniki:
- 2 małe/średnie bataty
- 1 szklanka komosy ryżowej (można pomieszać z inną kaszą, np. amarantusem)
- 1 pietruszka (polecam jednak bardziej pasternak)
- 1 cebula czerwona
- 1 mały pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
- 2-3 łyżki pestek dyni i opcjonalnie słonecznika
- 2 łyżki oliwy
Bataty natnij przez środek, skrop je oliwą, przypraw (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Ułóż na papierze do pieczenia i piecz do 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Komosę zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości. Na patelnię wlej trochę wody, dodaj posiekaną cebulkę i chwilę ją pogotuj. Na koniec dodaj łyżeczkę oliwy. W ten sposób tłuszcze nie stracą swoich właściwości.
Przy okazji pamiętaj kucharzu młody ! Nie wlewaj do gorącego oleju WODY J
Wymieszaj komosę z cebulką, posiekaną pietruszką oraz słonecznikiem lub pestkami dyni; taki farsz wyłóż w środek batata. Zapiecz bataty jeszcze ok. 8 minut.
Polecam przygotować surówką (pokroić 1 paprykę czerwoną, 1 pomidor, dodać szczypiorek lub cebulkę, rukolę, przyprawić i wymieszać z małą łyżeczką oliwy)
Podwieczorek
Kawa bananowa (na ciepło lub zimno)
Składniki:
- 1 banan
- Pół szklanki kawy
- 1 szklanka mleka roślinnego
- Szczypta cynamonu i kurkumy
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować.
Kolacja
Szybka pasta z czerwonej soczewicy.
Odłóż trochę pasty na kolejny dzień (na I lub II śniadanie)
Składniki:
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 ogórek kiszony (jeśli tolerujesz)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Pół małej cebuli czerwonej
- 2-3 kromki chleba pełnoziarnistego
- Nasiona czarnuszki
Soczewicę wypłukać i gotować w 2 szklankach wody. Odcedzić i zblendować razem z oliwą. Soczewicę wymieszać z pokrojoną drobno cebulką, przyprawić do smaku. Pastę smarować na pieczywie (nie używaj już masła). Pokroić ogórek i położyć na kanapki. Zachęcam również do posypania kanapki czarnuszką.
Polecam herbatę miętową lub z korzenia mniszka lekarskiego (dla lepszej pracy wątroby) .
Uwaga: Przy nietolerancji histaminy kiszonki są niewskazane!