email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Jadłospis dla osób z nadciśnieniem (dieta DASH).

Jadłospis dla osób z nadciśnieniem (dieta DASH).

Jadłospis dla osób z nadciśnieniem (dieta DASH).

Śniadanie:

Kanapki z awokado i pastą z kiełkami (lub szczypiorkiem).

Awokado zawiera dużo potasu i w dodatku pomaga przyswoić witaminy A i beta-karoten.

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego
  • 1 dojrzałe awokado
  • Ulubione kiełki lub szczypiorek
  • 1 czerwona cebulka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Awokado już obrane włożyć do miski, dodać olej i sok z cytryny, rozgnieść widelcem i wymieszać.

Cebulę pokroić drobno, dodać kiełki i wymieszać z jogurtem.

Kromkę chleba posmarować pastą z awokado, ułożyć pastę z kiełków i cebuli, posypać jeszcze resztą kiełków lub szczypiorkiem i delikatnie pieprzem. Nie solimy!

Dodatkowo: Herbata z hibiskusa lub kawa z chudym mlekiem bez cukru.

 

II śniadanie:

Zielony koktajl.

Ogórki, natka pietruszki działają dość moczopędnie, co wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.

Składniki:

  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 małe jabłko
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka wody niegazowanej niskozmineralizowanej
  • 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki zblendować na koktajl.

 

Obiad:

Chłodnik z botwinki.

I znowu mamy buraczki, które obfitują w potas oraz kwas foliowy.

 

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 szklanki maślanki lub kefiru
  • 2 ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Jajko ugotowane na twardo

 

Botwinkę oczyścić. Buraczki zetrzeć na tarce. Zalać je 1 szklanką wrzącej wody, ugotować do miękkości. Dodać sok z cytryny i wystudzić.

Botwinkę połączyć z maślanką lub kefirem, startymi ogórkami, zmiażdżonym czosnkiem, ugotowanymi startymi buraczkami oraz posiekaną zieleniną, wymieszać i doprawić.

Schłodzić w lodówce. Dodać do chłodnika ugotowane i przekrojone na połowę jajko.

 

Podwieczorek:

Sałatka owocowa polana chudym jogurtem. Moc antyoksydantów.

Składniki:

  • Truskawki, kiwi, jagody, maliny, porzeczki. Owoce dowolne.
  • Mięta, parę listków
  • Jogurt naturalny  i 1 łyżeczka miodu płynnego.

Owoce wymieszać ze sobą, dodać listki mięty i polać jogurtem, który wcześniej można wymieszać z miodem.

 

Kolacja

Łosoś z warzywami.

Łosoś to bogactwo omega-3, kwasów, które korzystnie wpływają na wzrok oraz funkcjonowanie naczyń krwionośnych, serca i mózgu.

Składniki:

  • 1 filet z łososia
  • Mieszanka warzyw (marchewka, brokuł, por, papryka, cukinia, do smaku: )
  • Natka pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy

 

Warzyw umyć ugotować w naczyniu przeznaczonym do gotowania na parze razem z łososiem. Gotować około 15 minut. Po tym czasie warzywa  rybę ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny, polać jogurtem i posypać natką pietruszki. Można podać z ryżem, najlepiej brązowym lub dowolną kaszą.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.