Naukowcy potwierdzili, że spośród owoców jedynie jabłka i gruszki wpływają na zapobieganie lub zmniejszenie nasilenia astmy. Substancjami odpowiedzialnymi za ten efekt są prawdopodobnie kwercetyna, hesperetyna i naringenina. Kwercetyna to flawonoid, który zwiększa poziom glutationu i funkcję antyoksydacyjną enzymów, ma zdolności do obniżania poziomu cytokin zapalnych. W badaniu opublikowanym w 2007 roku naukowcy zastanawiali się, czy kobieta już w czasie ciąży może chronić swoje dziecko przed rozwojem astmy. Badanie zostało przeprowadzone na ponad 1200 5-letnich dzieci. Wyniki tego badania wykazały, że dzieci matek jedzących w czasie ciąży jabłka rzadziej chorowały na astmę. Wyniki wykazały, że jabłka spożywane przez kobietę w ciąży również zmniejszają ryzyko rozwoju astmy w przyszłości u dziecka. Podobnej zależności nie wykazały inne owoce oraz grupy pokarmów.
A ponadto … liczne badania naukowe potwierdzają, że zawarta w jabłkach kwercetyna oraz inne zawarte w nich związki:
Polska jest jednym ze światowych liderów w produkcji i eksporcie jabłek. Jednak paradoks jest taki, że sami Polacy jedzą tych owoców stosunkowo mało, a dodatkowo spada ich spożycie. Stary wierszyk mówi: „Kto przed snem jabłko spożywa ze smakiem, swego doktora uczyni biedakiem” - dlatego jedzmy więcej jabłek, a będziemy po prostu zdrowsi:).
Źródło: