Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Ja mądrze wspierać odporność w okresie wzmożonej zachorowalności na infekcje sezonowe ?

Ja mądrze wspierać odporność w okresie wzmożonej zachorowalności na infekcje sezonowe ?

Kilka sprawdzonych sposobów z gabinetu dietetyka.

  • Ciepła woda (łagodzi przekrwienie śluzówek, wypłukuje toksyny); ciepło działa przeciwbólowo: bodziec temperaturowy konkuruje z bodźcem bólowym o przeniesienie impulsu do mózgu, a więc mniej bodźców bólowych do niego dotrzeJ. Polecam oprócz wody domowy, ciepły kisiel – idealny na gardło.
  • Ciepłe zupy (nawet na śniadanie), które będą już od rana działać przeciwzapalnie.
  • Ciepła herbata ziołowa (głównie pokrzywa, melisa, dzika róża, lipa, korzeń prawoślazu).
  • Częściej wybieraj owoce jagodowe, które przyczyniają się do zwiększenia aktywności komórek NK (natural killers).
  • Olej z czarnuszki (dorośli: 1 łyżeczka dziennie po posiłku lub do posiłku, np. wlać do zupy).
  • Dieta łatwo strawna, aby nie obciążać przewodu  pokarmowego, co wzmocni siły obronne organizmu do walki z patogenami.
  • Korzystaj z różnych źródeł białka, gdyż są substratami do syntezy czynników immunologicznych: chude mięso, ryby, jajka, nabiał, strączki, kasze – głównie komosa ryżowa, orzechy, pestki, nasiona.
  • Lekkostrawne węglowodany: kasza jaglana (bogata w żelazo i cynk), kasza manna (zawiera jod), płatki owsiane (można wsypywać nawet do zup), kuskus (roślinne bogate źródło białka).
  • Kwasy omega – 3 (tran) – działanie przeciwzapalne.
  • Witamina D przy niedoborze.
  • Uderzenie witaminą C naturalnie: natka pietruszki, rokitnik, dzika róża, acerola, żurawina, czarny bez, kapusta kiszona, czerwona papryka, nać selera.
  • Cynk do ssania – hamuje namnażanie się wirusów i ich przyleganie do śluzówek. Najlepsza jest forma do ssania, po jedzeniu.  
  • Stosowanie wody morskiej w sprayu -  pomaga zapobiegać infekcjom górnych dróg oddechowych, poprzez regularne wypłukiwanie zanieczyszczeń oraz patogenów chorobotwórczych.
  • Kąpiele w soli morskiej (nie codziennie) :) - pomagają również łagodzić stany zapalne.
  • Można rozważyć suplementację laktoferyną, probiotykami i maślanem sodu (po konsultacji z lekarzem): lepsza ochrona przed infekcjami typu jelitówka.
  • Unikaj dużych różnic temperatur (przegrzanie, klimatyzacja, zimne lody); prowadzi to do szoku termicznego i osłabienia funkcji układu odpornościowego.
  • Regularne wietrzenie mieszkania / częste mycie rąk.
  • W przypadku problemów ze snem i słabszą odpornością ogólnie wspólnie z lekarzem możesz przedyskutować suplementację melatoniną: ma ona potwierdzone działanie przeciwzapalne - w sposób pośredni działa przeciwwirusowo: zmniejsza wydzielanie cytokin prozapalnych i łagodzi także objawy zakażenia koronawirusem.
  • I nie zapominaj o niezawodnym wsparciu regeneracji organizmu, którą uzyskuje się poprzez:

umiarkowaną aktywność fizyczną,

sen,

odpoczynek. :)

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania