email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Hummus - niezwykła potrawa i lek w jednym!

Hummus  - niezwykła  potrawa i lek w jednym!

Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które jest głównym materiałem budulcowym naszych mięśni. Stabilizuje poziom cukru we krwi, zmniejsza oporność na cukrzycę, obniża ciśnienie krwi za sprawą dużej dawki potasu (ok. 300 mg/100 g). Ciecierzyca oczyszcza krew, wzmacnia włosy i paznokcie ponieważ jest bogatym źródłem witaminy E, która jak już wiadomo neutralizuje działanie wolnych rodników i opóźnia efekty starzenia.

Hummus to bogate źródło wapnia, gdyż ciecierzyca i sezam są jego wspaniałymi źródłami. Dlatego zawsze polecam tą potrawę osobom, które mają słabe kości oraz problemy z zębami.

To co w hummusie wspaniałe to silne właściwości antynowotworowe (dzięki połączeniu sił ciecierzycy, czosnku, oleju i soku z cytryny). Potwierdza to większość badań naukowych na świecie.

Pomaga również na zaparcia, gdyż ciecierzyca zawiera spore ilości błonnika, zwiększa objętość stolca i ułatwia prawidłowe wypróżnianie.

Czytałam o badaniach z Banaras Hindu University w Indiach, które stwierdzają, że ciecierzyca wpływa na syntezę melaniny, regeneruje komórki pigmentowe i okazuje się pomocna przy problemach dermatologicznych, również przy bielactwie. 
 

Pasta jest delikatna, dla dzieci z różnymi problemami alergicznymi można zrobić bez sezamu. Taki humus jest najlepszy do smarowania chleba i zdrowszy niż tradycyjna kromka z szynką. Można podawać z warzywami zamiast popularnego majonezu. Niezwykle prosta potrawa do zrobienia.

 

Oto mój przepis na hummus:

Ciecierzyca (u mnie pół torebki)

4 łyżki ziaren sezamu

Oliwa

Woda

Sok z cytryny

2 ząbki czosnku (no można więcejJ, ja przynajmniej daję więcej)

 

Sezam zmielić (ja to robię w młynku do kawy)

Ale najpierw ciecierzyca. Należy ją moczyć całą noc. Na drugi dzień ciecierzycę opłukać, zalać świeżą wodą, gotować z dodatkiem soli przez ok. 1 godz. Potem wodę odlać, a do ciecierzycy wrzucić czosnek, zmielony sezam, przyprawy (sól, pieprz), dodać oliwę, sok z cytryny, wodę w razie potrzeby. Cały czas miksować aż masa będzie gładka i kremowa. Jeśli pasta jest za gęsta dolewam jeszcze kilka łyżek wody lub oliwy.

Taką pastę można posypać natką pietruszki, słodką papryką, orzechami.

Ja zamykam w szczelnym pojemniku i trzymam w lodówce do 5 dni.

Dzieci uwielbiają z grzankami, czyli taki hummus na ciepło.

Smarować i nic tylko jeść:)

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.