Jakie właściwości ma ta roślina ozdobna? Dlaczego warto pić napar z kwiatów hibiskusa?
- Napar z kwiatów hibiskusa ma mocno czerwoną barwę, odrobinę cierpki smak i jest bogaty w witaminę C. Można stosować w czasie przeziębienia i prewencyjnie w okresach obniżonej odporności. Wykazuje działanie wspomagające w leczeniu kaszlu i anginy.
- Codzienne spożycie herbaty pozytywnie wpływa na profil lipidowy. Przejawia się to poprzez obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, LDL-C i trójglicerydów we krwi.
- Duża zawartość antocyjanów i polifenoli w kwiatach hibiskusa wpływa pozytywnie na zatrzymanie procesu miażdżycy.
- Pobudza trawienie, zwiększając wydzielanie soków trawiennych. W większych dawkach zwiększa wydzielanie żółci.
- Posiada składniki ochraniające miąższ wątroby.
- Może wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów. Dotychczas przeprowadzone badania wskazują na to, że hibiskus może okazać się pomocny w walce z rakiem żołądka i białaczką.
- Profilaktycznie zalecane dla osób z ryzykiem rozwoju nadciśnienia.
- Obniża poziom kwasu moczowego u osób cierpiących na dnę moczanową.
- Wykazujące delikatne działanie przeczyszczające i moczopędne, zapobiegając zastojom wody w organizmie. Stosuje się go w profilaktyce i leczeniu kamicy nerkowej.
- Ma hamujący wpływ na wzrost Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureu. Kwiaty hibiskusa mogą być skuteczne w leczeniu zakażeń przewodu pokarmowego.
Jednak uwaga!
Naparu z kwiatów hibiskusa nie powinny też pić osoby z niskim ciśnieniem, ponieważ herbata dodatkowo ciśnienie obniża.
Hibiskus nie jest również wskazany dla osób cierpiących na wrzody żołądka albo zapalenie błony śluzowej żołądka. Kwasy organiczne zawarte w kwiatach mogą podrażniać przewód pokarmowy.
powrót