Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Hibiskus, inaczej róża chińska – napar o wysokim potencjale leczniczym.

Hibiskus, inaczej róża chińska – napar o wysokim potencjale leczniczym.

Jakie właściwości ma ta roślina ozdobna? Dlaczego warto pić napar z kwiatów hibiskusa?

  • Napar z kwiatów hibiskusa ma mocno czerwoną barwę, odrobinę cierpki smak i jest bogaty w witaminę C. Można stosować w czasie przeziębienia i prewencyjnie w okresach obniżonej odporności. Wykazuje działanie wspomagające w leczeniu kaszlu i anginy.
  • Codzienne spożycie herbaty pozytywnie wpływa na profil lipidowy. Przejawia się to poprzez obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, LDL-C i trójglicerydów we krwi.
  • Duża zawartość antocyjanów i polifenoli w kwiatach hibiskusa wpływa pozytywnie na zatrzymanie procesu miażdżycy.
  • Pobudza trawienie, zwiększając wydzielanie soków trawiennych. W większych dawkach zwiększa wydzielanie żółci.
  • Posiada składniki ochraniające miąższ wątroby.
  • Może wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów. Dotychczas przeprowadzone badania wskazują na to, że hibiskus może okazać się pomocny w walce z rakiem żołądka i białaczką.
  • Profilaktycznie zalecane dla osób z ryzykiem rozwoju nadciśnienia.
  • Obniża poziom kwasu moczowego u osób cierpiących na dnę moczanową.
  • Wykazujące delikatne działanie przeczyszczające i moczopędne, zapobiegając zastojom wody w organizmie. Stosuje się go w profilaktyce i leczeniu kamicy nerkowej.
  • Ma hamujący wpływ na wzrost Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureu. Kwiaty hibiskusa mogą być skuteczne w leczeniu zakażeń przewodu pokarmowego.

Jednak uwaga!

Naparu z kwiatów hibiskusa nie powinny też pić osoby z niskim ciśnieniem, ponieważ herbata dodatkowo ciśnienie obniża.

Hibiskus nie jest również wskazany dla osób cierpiących na wrzody żołądka albo zapalenie błony śluzowej żołądka. Kwasy organiczne zawarte w kwiatach mogą podrażniać przewód pokarmowy.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.