location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Grzanki z ricottą i salsą pomidorową.

Grzanki z ricottą i salsą pomidorową.

Ricotta dostarcza pełnowartościowego białka (jest dobrym serem dla sportowców), zawiera sporo wapnia, witaminy B12, która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek. Ponieważ podczas procesu produkcji sera kazeina jest odfiltrowywana z serwatki, ser Ricotta jest odpowiedni dla osób z nietolerancją kazeiny.
 
Ricottę wymieszaj ze świeżo zmielonym pieprzem i solą (opcjonalnie).
 
Szybka salsa pomidorowa: W misce wymieszaj pokrojone pomidory, posiekaną bazylię, natkę pietruszki lub roszponkę, oliwę, sól i pieprz.
 
Kromki chleba skrop delikatnie oliwą i przesmaż na patelni do zrumienienia z obu stron.
 
Rozsmaruj ricottę na grzankach i ułóż salsę pomidorową. Posyp wszystko słonecznikiem lub orzeszkami pinii (opcjonalnie).
 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.