Ricotta dostarcza pełnowartościowego białka (jest dobrym serem dla sportowców), zawiera sporo wapnia, witaminy B12, która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek. Ponieważ podczas procesu produkcji sera kazeina jest odfiltrowywana z serwatki, ser Ricotta jest odpowiedni dla osób z nietolerancją kazeiny.
Ricottę wymieszaj ze świeżo zmielonym pieprzem i solą (opcjonalnie).
Szybka salsa pomidorowa: W misce wymieszaj pokrojone pomidory, posiekaną bazylię, natkę pietruszki lub roszponkę, oliwę, sól i pieprz.
Kromki chleba skrop delikatnie oliwą i przesmaż na patelni do zrumienienia z obu stron.
Rozsmaruj ricottę na grzankach i ułóż salsę pomidorową. Posyp wszystko słonecznikiem lub orzeszkami pinii (opcjonalnie).