Dzika róża w leczeniu chorób reumatycznych.
Przeprowadzone badania dowodzą, że u pacjentów cierpiących na przewlekłe stany zapalne kości i stawów, po przyjęciu sproszkowanych owoców róży nastąpiło polepszenie ruchomości stawów, a także złagodzenie bólu. Działanie to wynika z tego, że następuje hamowanie chemotaksji leukocytów, obniżenie stężenia białek ostrej fazy (CRP) oraz zmniejszenie stężenia kreatyniny w osoczu. Przeprowadzone badania dowodzą, że u pacjentów cierpiących na przewlekłe stany zapalne kości i stawów, po przyjęciu sproszkowanych owoców róży nastąpiło polepszenie ruchomości stawów, a także złagodzenie bólu. Symptomy ostrego zwyrodnienia stawów ustąpiły u około 65 % badanej populacji po 4 miesiącach (badania wykazały, że wystarczy podanie 0,5 g proszku dziennie).
***
Owoce dzikiej róży to prawdziwa eksplozja wit. C. Zawartość witaminy C w owocach róży jest 10 razy większa niż w owocach czarnej porzeczki, a 100 razy większa niż w jabłkach. Witamina C hamuje tworzenie się tzw. nitrozamin, które są związkami rakotwórczymi, powstającymi w przewodzie pokarmowym w wyniku spożywania warzyw uprawianych z użyciem dużych ilości nawozów azotowych.
Źródło:
*Cendrowski A., i in., WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE OWOCÓW RÓŻY W PRZETWÓRSTWIE SPOŻYWCZYM ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 4 (83), 24 – 31
*Zastosowanie preparatów z dzikiej róży w leczeniu z dzikiej róży w leczeniu chorób reumatycznych. ŚWIAT MEDYCYNY I FARMACJI 38 KWIECIEŃ `2010
*Warholm O, Skaar S, Hedman E.: The effects of a standardized herbal remedy made from a subtype of Rosa caninain patients with osteoarthritis: a double-blind, randomized, placebo – controlled clinical trial. Curr. Ther. Res., 2003, 64, 21-31.