Aromatyczne, pachnące jesienią dyniowe cynamonki z jabłkami z lekkim serkiem śmietankowym urzekną Was nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.
Mają piękny kolor dzięki puree z dyni hokkaido, które warto przygotować wcześniej. Można zamrozić takie puree na następne cynamonki lub inne wypieki :).
Składniki (na 15 średnich cynamonek):
Ciasto drożdżowe:
- 350 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 50 g stopionego masła
- 100 g puree z dyni
Nadzienie:
- Mus jabłkowy domowy z kawałkami jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- Żurawina - opcjonalnie
Masa na górę:
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Połowa opakowania serka typu almette
- 1 łyżeczka puree z dyni - opcjonalnie
Dodatkowo:
1 rozkłócone jajko (do posmarowania bułek)
Puree warto przygotować wcześniej (dynię piekę w piekarniku, po czym blenduję razem ze skórką).
Zaczyn: Masło rozpuścić w rondelku, następnie wlać mleko i dodać pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić na około 10 minut.
Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać jajko, cukier, puree z dyni oraz zaczyn. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 – 3 godziny.
Podrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować nadzieniem (mus jabłkowy posypuję cynamonem, można wrzucić jeszcze włoskie orzechy, żurawinę, migdały, itd.) i zwinąć w rulon. Roladę pokroić na 15 części (każda po ok. 2,5 – 3 cm). Ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić do podrośnięcia na około 30 minut. Podrośnięte cynamonki posmarować jajkiem za pomocą pędzelka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 25 minut, aż bulki będą zarumienione. Przestudzić .
Składniki na masę wymieszać i posmarować nimi cynamonki.