email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Domowe kopyta w sosie szpinakowym.

Domowe kopyta w sosie szpinakowym.

Wczoraj od moich teściów (tak w ogóle najlepszych pod słońcemJ) dostałam michę świeżego, tegorocznego szpinaku :). No więc dzisiaj na ich bazie powstał pyszny obiad: kopyta ze szpinakiem. Polecam każdemu.

Sposób przygotowania:

Kopytka z mąką ziemniaczaną:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki (ilość dowolna) przeciskamy przez praskę do miski. Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części i dodać do niej tyle mąki ziemniaczanej ile zajmuje objętościowo ¼ masy ziemniaczanej. Wrzucić jajko. Dobrze wyrobić ciasto. Formować wałeczek, lekko go spłaszczyć i kroić na kopytka. Gotujemy ok 2 -3 min od wypłynięcia na wierzch.

Składniki na sos szpinakowy:

  • Świeży szpinak
  • 1 cebulka
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki lub 12%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy (może być z dodatkiem masła)
  • sól, pieprz, kurkuma
  • opcjonalnie ser (kawałek fety, sera pleśniowego)

Szpinak dokładnie wymyć i pozbawić twardych łodyżek. Na głęboką patelnię wlać oliwę/lub masło i dodać przeciśnięty ząbek czosnku, podgrzać. Gdy oliwa będzie gorąca, wrzucić cebulkę i  szpinak. Kiedy szpinak straci swoją objętość podlewamy trochę wodą (1/2 szklanki) i wlewamy śmietankę. Dusimy całość chwilę. Można wrzucić ser. Na koniec doprawiamy do smaku kurkumą, pieprzem i solą. Jeśli chcesz otrzymać bardziej gęsty sos polecam w odrobinie ziemnej wody rozdrobnić 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlać do sosu.

Kopytka polać sosem.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.