Wielu pacjentów nie toleruje i/lub nie reaguje na immunoterapię. Ostatnie publikacje sugerują, że może to wiązać się z różnicami w mikrobiomie jelitowym. Wyniki badań opublikowano w „JAMA Oncology".
Badanie wykazało pozytywny związek między dietą śródziemnomorską, czyli szeroko zalecanym modelem zdrowego odżywiania, a odpowiedzią na immunoterapię. Wykazano pozytywne działanie immunomodulujące i przeciwnowotworowe kilku składników odżywczych, w tym błonnika, polifenoli i przeciwutleniaczy, z pośredniczącym działaniem mikrobiomu jelitowego. Dieta śródziemnomorska wiąże się ze zwiększeniem liczebności bakterii wytwarzających krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które okazały się czynnikiem korzystnym dla odpowiedzi immunoterapeutycznej.
I mamy kolejny dowód na to, że dieta śródziemnomorska, która jest także dietą przeciwzapalną przy okazji, dobrze zbilansowana dla pacjenta onkologicznego może stanowić duży czynnik wspierający leczenie onkologiczne. Może nawet większy niż myślimy.
Źródło: Termedia; Katarzyna Stencel, JAMA Oncology: „Association of a Mediterranean Diet With Outcomes for Patients Treated With Immune Checkpoint Blockade for Advanced Melanoma”.