email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Co piąta osoba z nowotworem umiera nie z powodu choroby, lecz niedożywienia.

Co piąta osoba z nowotworem umiera nie z powodu choroby, lecz niedożywienia.

Co piąta osoba z nowotworem umiera nie z powodu choroby, lecz niedożywienia. I niestety  wciąż duża część pacjentów zgłasza się po pomoc do dietetyków zbyt późno, najczęściej gdy są już w stanie zagrażającemu życiu wyniszczenia. U takich pacjentów  wielu terapii na ogół nie można przeprowadzić, a to zawsze przekłada się na efekty leczenia. W dalszym ciągu diagnostyka niedożywienia rzadko ma miejsce w szpitalach. Wielu pacjentów podczas przyjęcia do szpitala już wykazuje objawy niedożywienia, nawet ci z nadwagą czy otyłością. U chorych niedożywionych już w ciągu 14 dni dochodzi do znacznego pogorszenia stanu zdrowia. Wciąż dietetycy w szpitalach nie są włączani do zespołów terapeutycznych, co mogłoby wspomóc i przyśpieszyć proces uzyskania możliwie najlepszego stanu zdrowia pacjenta.  Stąd też od niedawna powstała koncepcja prehabilitacji (wprowadzaone tylko w niewielu szpitalach), w celu poprawy jakości opieki świadczonej podczas leczenia.

Ubytek masy ciała dotyczy nawet 80% chorych na nowotwory. Skutki niedożywienia to przede wszystkim:

  • utrata masy ciała spowodowana ubytkiem masy mięśniowej
  • osłabienie siły mięśni
  • niekorzystne zmiany w układzie immunologicznym
  • zmiany narządowe (np. zanik kosmków jelitowych), zaburzenia perystaltyki jelitowej
  • kolonizacja jelita cienkiego bakteriami chorobotwórczymi
  • spadek filtracji nerkowej
  • dłuższe gojenie się ran, odleżyny
  • niedokrwistość
  • zaburzenie funkcji oddychania, krążenia, trawienia i wchłaniania pokarmu
  • suchość skóry, starcze rysy twarzy
  • utrata włosów
  • śmierć zazwyczaj z powodu niewydolności oddechowej

U chorych często zaleca się stosowanie żywności dietetycznej w postaci doustnych suplementów pokarmowych, ponieważ tradycyjna dieta może już nie wystarczać. O ich doborze decyduje lekarz lub dietetyk. Mają one  duże znaczenie i zastosowanie przed i w trakcie chemioterapii, radioterapii oraz w przygotowaniu do leczenia chirurgicznego. Założenia diety przed, w trakcie i po leczeniu powinien z pacjentem omówić dietetyk kliniczny i powinny być one dostosowane do indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia pacjenta.

Dramat pogłębia ogromna liczba pseudoporad, pseudodiet, które się wciska chorym. Duże dawki witaminy C, wlewy, lewatywy, sok z buraka, dieta surowa, amigdalina, ... czy inne kuriozalne pomysły.

Często jako dietetyk kliniczny przygotowuję pacjentów do leczenia farmakologicznego, chemioterapii, radioterapii, do operacji, które są zaplanowane i mogę z całą pewnością stwierdzić, że dobrze odżywiona osoba:

  • Ma więcej siły fizycznej i psychicznej do walki z chorobą
  • Organizm regeneruje się szybciej
  • Lepsze wyniki leczenia onkologicznego
  • Nie dochodzi do niechcianej utraty masy ciała (masa mięśniowa)
  • Mniejsze ryzyko występowania powikłań septycznych
  • Czas przeprowadzanej operacji jest krótszy, mniejsze ryzyko komplikacji, powikłań infekcyjnych
  • Okres rekonwalescencji jest szybszy
  • Pobyt w szpitalu jest krótszy

Trzeba jasno powiedzieć, że nie ma skutecznego leczenia bez specjalistycznego wsparcia i interwencji żywieniowej pacjentów. Dlatego też cieszy mnie ogromnie sytuacja, kiedy do gabinetu zgłasza się pacjent lub pacjentka skierowana przez lekarza prowadzącego w celu maksymalnego wzmocnienia organizmu pacjenta do walki z wrogiem, jakim jest choroba.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.