email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Ciasto ze śliwkami.

Ciasto ze śliwkami.

Sezon na śliwki u nas właśnie się rozpoczął, a więc trzeba jakoś rozsądnie to wykorzystać :). Przepis na to ciasto jest stary jak świat, bardzo prosty w przygotowaniu. Można wykorzystać również inne owoce, ale ze śliwkami smakuje chyba najlepiej. Na pewno niejednemu z Was to ciasto kojarzyć się będzie z beztroskim dzieciństwem :).

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej zwykłej
  • 3-4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 400 g śliwek
  • 1 łyżka kaszy manny

Przepis na kruszonkę:

  • 50 g schłodzonego masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Najpierw zajmijmy się kruszoną i śliwkami. Jak zrobić kruszonkę?
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki.

Śliwki myjemy, kroimy na pół. Najlepiej jeśli śliwki pokroimy na 4 części. Mieszamy z kaszą manna.

 

Ciasto:

Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia.

Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, ucierając dalej. Na końcu dodajemy mąkę i już najlepiej łyżką mieszamy do połączenia składników. Nie mieszamy za długo bo może zrobić się zakalec.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy kawałki śliwek wymieszane wcześniej z kaszą manna. Posypujemy przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 min. Studzimy.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.