Sezon na śliwki u nas właśnie się rozpoczął, a więc trzeba jakoś rozsądnie to wykorzystać :). Przepis na to ciasto jest stary jak świat, bardzo prosty w przygotowaniu. Można wykorzystać również inne owoce, ale ze śliwkami smakuje chyba najlepiej. Na pewno niejednemu z Was to ciasto kojarzyć się będzie z beztroskim dzieciństwem :).
Składniki:
Dodatkowo:
Przepis na kruszonkę:
Najpierw zajmijmy się kruszoną i śliwkami. Jak zrobić kruszonkę?
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki.
Śliwki myjemy, kroimy na pół. Najlepiej jeśli śliwki pokroimy na 4 części. Mieszamy z kaszą manna.
Ciasto:
Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, ucierając dalej. Na końcu dodajemy mąkę i już najlepiej łyżką mieszamy do połączenia składników. Nie mieszamy za długo bo może zrobić się zakalec.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy kawałki śliwek wymieszane wcześniej z kaszą manna. Posypujemy przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 min. Studzimy.