Jesienne i niezwykle aromatyczne ciasto z pysznym serkiem, które zachwyci każdego. Ostatnio pacjenta onkologiczna powiedziała mi, że to obecnie jej ulubione ciasto z tych marchewkowych. :)
Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smacznej i pięknej jesieni Wam życzę :).
Składniki:
W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i wymieszaj, a następnie dodaj starte marchewki i jabłka. Na końcu przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon. Delikatnie wymieszaj wszystko razem (najlepiej łyżką).
Przelej ciasto do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40 minut.
Po ostudzeniu polecam ciasto posmarować masą z serka almette (serek almette – 3 łyżki - mieszamy łyżką z odrobiną jogurtu naturalnego i z cukrem pudrem, ilość dowolna). Całość polecam posypać jeszcze startą, gorzką czekoladą. Smacznego :).