email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Ciasto jogurtowe z owocami.

Ciasto jogurtowe z owocami.

Przepis na szybkie i bardzo pyszne ciasto. Jest lekkie, dość wilgotne i co najważniejsze z ….. owocami.  Robię go szczególnie latem, kiedy mamy więcej świeżych owoców. Można je upiec z truskawkami, malinami, jagodami, nektarynkami, itd. Sukces tego ciasta polega na tym, że robisz go szybko i praktycznie bez miksowania i znika bardzo szybko :)
 

Pamiętaj, że przy tego typu ciastach im dłużej miksujesz tym ciasto robi się cięższe, ponieważ z mąki uwalnia się gluten. A to zazwyczaj jest prosta droga do zakalca :)

SKŁADNIKI NA CIASTO (na większą blachę składniki podwoić):

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100  ml oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody (opcjonalnie)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego można je przygotować trochę wcześniej.

DODATKOWO:

  • owoce sezonowe lub mrożone
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i ewentualnie sodą.

Jajka krótko ubijamy z cukrem (około 4 minuty) i dodajemy jogurt, olej oraz sok z cytryny oraz mąkę i mieszamy tylko do połączenia z resztą składników (można mikserem na małych obrotach i bardzo krótko, u mnie trwa to jakieś 5 sekund). Im dłużej mieszasz tym ciasto może wyjść ciężkie. Wlewamy do formy. Następnie dowolne owoce układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po wyjęciu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.