location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Babka płesznik jako środek regulujący wypróżnianie.

Babka płesznik jako środek regulujący wypróżnianie.

W jadłospisach u osób z jelitem nadwrażliwym, chorobami żołądka często umieszczam babkę płesznik. Efekty u wielu osób są wręcz rewelacyjne. Często niektórzy pacjenci informują mnie, że dla podtrzymania efektów babkę płesznik spożywają przynajmniej 2 razy w tygodniu.

  • Babkę płesznik stosuje się w biegunkach różnego pochodzenia, normalizuje ona czas przejścia mas kałowych przez jelita i tym samym częstość defekacji.
  • Surowiec wykorzystuje się także w leczeniu okresowych zaparć oraz gdy łatwe wypróżnianie jest szczególnie wskazane, np. przy hemoroidach (guzkach krwawniczych odbytu), w okresie ciąży.
  • W terapii guzków krwawniczych odbytu łagodzi bóle i świąd oraz zmniejsza krwotoki.
  • Jako środek śluzowy i przeciwzapalny nasiona babki płesznik podaje się dla osłony w przebiegu choroby wrzodowej, w leczeniu podrażnień przewodu pokarmowego oraz w zespole jelita nadwrażliwego.
  • Przyjmowanie nasion babki wskazane jest także podczas przeprowadzania kuracji odchudzających. Surowiec ogranicza wchłanianie tłuszczu, zmniejsza uczucie głodu.
  • Okłady z tej rośliny mogą być stosowane w stanach zapalnych skóry - w przypadku trądziku, atopowego zapalenia skóry oraz łuszczycy.

Jak najlepiej stosować?

1 łyżeczkę (początkowo zacząć od małych ilości jak np.  ½ łyżeczki) nasion zalać filiżanką gorącej  wody, można dodać także do soku, owsianki lub jogurtu. Spożyć po lekkim spęcznieniu. Koniecznie popić dodatkowo 1 szklanką płynu.

Uwagi:

Osoby chore na cukrzycę lub stosujące terapię insulinową przed spożyciem powinny zasięgnąć porady lekarza. Produkt należy przyjmować 30-60 min. przed lub po zażyciu leków.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.