W jadłospisach u osób z jelitem nadwrażliwym, chorobami żołądka często umieszczam babkę płesznik. Efekty u wielu osób są wręcz rewelacyjne. Często niektórzy pacjenci informują mnie, że dla podtrzymania efektów babkę płesznik spożywają przynajmniej 2 razy w tygodniu.
- Babkę płesznik stosuje się w biegunkach różnego pochodzenia, normalizuje ona czas przejścia mas kałowych przez jelita i tym samym częstość defekacji.
- Surowiec wykorzystuje się także w leczeniu okresowych zaparć oraz gdy łatwe wypróżnianie jest szczególnie wskazane, np. przy hemoroidach (guzkach krwawniczych odbytu), w okresie ciąży.
- W terapii guzków krwawniczych odbytu łagodzi bóle i świąd oraz zmniejsza krwotoki.
- Jako środek śluzowy i przeciwzapalny nasiona babki płesznik podaje się dla osłony w przebiegu choroby wrzodowej, w leczeniu podrażnień przewodu pokarmowego oraz w zespole jelita nadwrażliwego.
- Przyjmowanie nasion babki wskazane jest także podczas przeprowadzania kuracji odchudzających. Surowiec ogranicza wchłanianie tłuszczu, zmniejsza uczucie głodu.
- Okłady z tej rośliny mogą być stosowane w stanach zapalnych skóry - w przypadku trądziku, atopowego zapalenia skóry oraz łuszczycy.
Jak najlepiej stosować?
1 łyżeczkę (początkowo zacząć od małych ilości jak np. ½ łyżeczki) nasion zalać filiżanką gorącej wody, można dodać także do soku, owsianki lub jogurtu. Spożyć po lekkim spęcznieniu. Koniecznie popić dodatkowo 1 szklanką płynu.
Uwagi:
Osoby chore na cukrzycę lub stosujące terapię insulinową przed spożyciem powinny zasięgnąć porady lekarza. Produkt należy przyjmować 30-60 min. przed lub po zażyciu leków.
powrót