Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

2018-09-10

Sałatka z amarantusem, warzywami oraz łososiem.

Sałatka z amarantusem, warzywami oraz łososiem.

Sałatka z serii: spożywaj dobre tłuszcze:). Polecam szczególnie na drugie śniadanie albo kolację. Idealna przy insulinooporności.

czytaj dalej »

2018-01-30

Surówka z cykorii i fioletowej marchewki - bogactwo antyoksydantów

Surówka z cykorii i fioletowej marchewki - bogactwo antyoksydantów

Surówka z cykorii i fioletowej marchewki - bogactwo antyoksydantów i beta karotenu.

czytaj dalej »

2016-05-17

Surówka marchewkowo-porowa z jabłkiem

Surówka marchewkowo-porowa z jabłkiem

Surówka bardzo szybka, prosta i na pewno zasmakuje większości; idealna jako dodatek do dania głównego.

czytaj dalej »

2016-04-08

Sałatka z granatowym sosem vinegrette.

Sałatka z granatowym sosem vinegrette.

Sałatka ma wszystko czego nasz organizm potrzebuje. Jest pełna witamin i antyoksydantów, które służą naszemu zdrowiu i urodzie. Słodko-kwaśne połączenie składników to poezja dla naszych kubków smakowych. Ze względu na to, że ładnie się prezentuje, a potem smakuje ta sałatka znika pierwsza ze stołu:) Polecam :)

czytaj dalej »

2016-04-06

Sałatka ‘’bardzo odżywcza’’ z kolorowym ryżem, awokado, rukolą, serem feta.

Sałatka ‘’bardzo odżywcza’’ z kolorowym ryżem, awokado, rukolą, serem feta.

Ta pożywna sałatka to szybka dawka energii oraz witamin. Polecam również po treningach, ze względu na ogrom antyoksydantów oraz białka, dzięki czemu nastąpi szybsza regeneracja mięśni.

Często dodaję rukolę do sałatek ze względu na zawartość aminokwasów siarkowych, które mają działanie bakteriobójcze.

czytaj dalej »

2016-02-15

3 najpopularniejsze sosy do wszystkich sałatek i surówek

3 najpopularniejsze sosy do wszystkich sałatek i surówek

Sosy, które użyjesz do każdej sałatki czy surówki. Są zdrowsze od tych, które można znaleźć w sklepie. Nie zawierają konserwantów, sztucznych dodatków i innych polepszaczy smaku. Szczególnie polecam sos z czosnkiem, który ochroni nas przed różnymi patogenami chorobotwórczymi.

czytaj dalej »

2016-01-01

Surówka z buraczków i papryki

Surówka z buraczków i papryki

Prosty przepis na surówkę do obiadu, która jest źródłem witamin z grupy B; pomocna może okazać się przy zaparciach czy osłabieniu.

czytaj dalej »
  • 1
anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.