Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dieta przeciwzapalna i regeneracyjna dla kobiet zmagających się z zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi.

Autor: Anna Piekarczyk


Cena: 79.00 49.00 zł

Najniższa cena w przeciągu 30 dni: 79.00 zł


Dieta przeciwzapalna i regeneracyjna dla kobiet zmagających się z zaburzeniami hormonalnymi i metabolicznymi.

1600 kcal

Zaburzenia metaboliczne i hormonalne mogą wywołać szereg objawów, takich jak:

  • Częste uczucie zmęczenia, nieoczekiwane zmiany wagi
  • Problemy ze snem, bezsenność lub nadmierna senność
  • Trudności z koncentracją, zmiany nastroju
  • Pocenie się, zaburzenia trawienia
  • Zaburzenia sercowo-naczyniowe
  • Sucha, cienka skóra, nasilone wypadanie włosów, obrzęki, wysypki
  • Zaburzenia miesiączkowania

 

Charakter diety:

  • Bez pszenicy
  • Bez mięsa (ale jest ryba)
  • Zawiera nabiał jako źródło łatwo przyswajalnego białka (można korzystać z roślinnych zamienników nabiału )
  • Ma niski i średni IG
  • Prosta i szybka w przygotowaniu
  • Wysoki potencjał przeciwzapalny
  • Gęstoodżywcza,  bogata w antyoksydanty i prozdrowotne fitozwiązki

 

Pierwsze efekty diety możesz zauważyć już po tygodniu.

  • Dieta zawiera 4 posiłki.
  • Rozkład makro: 15-20% białka, 35% tłuszczu, 45% węglowodanów.
  • Kaloryczność: 1600 kcal.
  • Jadłospis 10-dniowy w wersji gotowej do druku

Dietę rekomenduję kobietom:

  • chcącym zredukować masę ciała
  • z insulinoopornością
  • przewlekle zmęczonym
  • z nadciśnieniem
  • podwyższonymi lipidami
  • z endometriozą
  • z chorobami autoimmunologicznymi: RZS, Hashimoto.
  • z PCOS
  • bolesnym miesiączkowaniem
  • zmagającym się z androgenowym wypadaniem włosów

 

Przykładowe dania z jadłospisu:

  • Przepis na bezglutenowy chlebek bogaty w magnez (idealny w diecie Low FODMAP).
  • Zielone naleśniki z serkiem jagodowym.
  • Pasta pieczarkowa z jajkiem.
  • Papryki faszerowane ryżem brązowym, pieczarkami i fetą.
  • Risotto pomidorowe z sosem bazyliowo-czosnkowym.
  • Koktajl - tropikalne przebudzenie.
  • Grzanki z musem tuńczykowym.
  • Bezglutenowe pancakes marchewkowe.
  • Jaglane kaszotto z warzywami.
  • Omlet z hummusem i dodatkami.
  • Owsianka bogata w witaminę B5.
  • Jajka po turecku.
  • Zupa brokułowa krem z serkiem śmietankowym.
  • Łosoś z pesto z roszponki.
  • Warzywa pieczone z ziołami i fetą.
  • Bezglutenowe tortille z ziołami.
  • Krem marchewkowy z batatem i pomidorami.
  • Gofry twarogowe.
  • Sernikowa owsianka zapiekana z owocami.
  • Frittata z batatem.
  • Pasta z fety i pesto.
  • Sałatka ze złocistym halloumi i makaronem bezglutenowym.
  • Kokosowa owsianka z malinami.
  • Warzywna zupa z amarantusem.
  • Pasztet wegetariański.
  • Deser owocowy z kiwi, chia i musli.
  • Deser jaglano-bananowo-czekoladowy.
  • Napój z dużą porcją chlorofilu do zadań specjalnych.

Informacje:

Po zakupie jadłospis wędruje prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!!  Jadłospis można wydrukować.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl

 

 

 

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania