email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Otyłość Brzuszna. Gotowy jadłospis na redukcję tłuszczu trzewnego.

Autor: Anna Piekarczyk Dietetyk Kliniczny


Cena: 59.00 zł


Obecnie zmagamy się z falą otyłości, którą trzeba leczyć.

W otyłości brzusznej tłuszcz gromadzi się nie tylko pod skórą, ale również wokół i w narządach wewnętrznych. I dużo większe zagrożenie zdrowotne wystąpi u osoby z kumulacją tłuszczu wewnątrz jamy brzusznej, niż w podskórnej tkance tłuszczowej.

Osoby szczupłe mogą również być otyłe! A więc nawet z pozoru osoby o prawidłowej masie ciała mogą mieć zmagazynowane pokłady tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej, rozmieszczone między narządami, mięśniami, a nawet w samych organach. Nadmiar tkanki trzewnej jest zjawiskiem szczególnie niebezpiecznym, ponieważ znacznie zwiększa ryzyko chorób metabolicznych, tj. insulinooporność, cukrzyca typu II, nadciśnienie, zaburzenia lipidowe, ale i również nowotwory.

Otyłość brzuszna zwiększa produkcję w tkance tłuszczowej żeńskiego hormonu (estronu), co sprzyja rozwojowi hormonozależnych nowotworów (rak piersi i błony śluzowej macicy, rak prostaty u mężczyzn). Choroby nowotworowe pojawiają się zazwyczaj po latach trwania insulinooporności.

Pozbycie się otyłości brzusznej stwarza duże szanse na cofnięcie się insulinooporności i chorób od niej zależnych. Im wcześniej zaczniemy działać, tym lepiej.

Czy istnieje dieta na redukcję tłuszczu brzusznego?

Kolejne badanie (2022) pokazuje, że tak! Dieta bogata w polifenole z warzyw, szczególnie zielonych liściastych, owoców, orzechów, strączków, oliwy, zielonej herbaty i mniejsze spożycie czerwonego mięsa pomaga zredukować tłuszcz brzuszny.

Wyższa zawartość polifenoli w osoczu to mniej stanów zapalnych i większa redukcja tłuszczu wisceralnego, brzusznego. A więc w skrócie, im bardziej talerz jest kolorowy, z przewagą zielonego, tym lepiej.

Źródło do badań: The effect of high-polyphenol Mediterranean diet on visceral adiposity: the DIRECT PLUS randomized controlled trial. Zelicha et al. BMC Medicine (2022) 20:327; doi.org/10.1186/s12916-022-02525-8.

Co znajdę w zakupionym jadłospisie?

  • Jadłospis 10-dniowy (czas trwania: 4-6 tygodni).
  • Jadłospisy zapisane są w PDF do wydruku.
  • Kaloryczność jadłospisu oscyluje w granicach 1600 – 1700 kcal.
  • Do każdego jadłospisu opracowana została lista zakupów.
  • Dieta rozpisana na 4 posiłki ze szczegółową rozpiską i sposobem ich przyrządzania.
  • Całe menu skomponowane jest z produktów łatwo dostępnych. Dania  są pełne polifenoli, które przyspieszają redukcję tłuszczu brzusznego.

Rozkład makro: 20% Białka, 35% Tłuszcze,  45% Węglowodany

Ten jadłospis to:

  • Wsparcie organizmu w przywracaniu równowagi w gospodarce glukozowo-insulinowej
  • Pomoc w regulacji hormonów
  • Wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego
  • Poprawa wyników morfologii (np. profil lipidowy)
  • Uzupełnienie wielu niedoborów witamin i minerałów 

Na efekty nie będziesz musiał/-a czekać długo.

Pamiętaj! Nie istnieje jeden ogólny model postępowania, chociażby z uwagi na różne postaci choroby oraz często obecność chorób współistniejących. Dlatego warto skorzystać w fachowej pomocy dietetycznej, aby otrzymać indywidualne zalecenia terapeutyczne.

Informacje:

Po zakupie jadłospis wędruje prosto do Twojej skrzynki mailowej. Przy dokonywaniu płatności proszę zwrócić uwagę na podanie dobrego adresu mailowego!!!  Jadłospis można wydrukować.

Dieta nie jest dietą indywidualną i może stanowić element terapii po indywidualnej konsultacji z lekarzem i dietetykiem, zwłaszcza jeśli stosowane są leki. Niniejszy poradnik nie podejmuje prób leczenia, stanowi jedynie źródło informacji. Nie są brane pod uwagę indywidualne nietolerancje czy alergie pokarmowe. Zawarte tu porady nie mogą zastępować diagnostyki i leczenia. Wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w porozumieniu z lekarzem. W przypadku chorób współtowarzyszących, alergii, nietolerancji, zwiększonego zapotrzebowania na składniki, prosimy skontaktować się bezpośrednio z naszą poradnią kontakt@studiozycia.pl

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.