email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Zespół jelita nadwrażliwego u nastolatków. Zaburzenia psychosomatyczne.

Zespół jelita nadwrażliwego u nastolatków. Zaburzenia psychosomatyczne.

Zespół jelita nadwrażliwego to jedno z zaburzeń, w których czynniki psychologiczne mają istotny wpływ. Podkreśla się rolę stresu w powstawaniu i nasilaniu objawów. Istotne są też czynniki osobowościowe. Zespół jelita nadwrażliwego dotyczy szczególnie nastolatków, u których obserwuje się podwyższony poziom lęku, depresję, nadwrażliwość, łatwość w osiąganiu emocjonalnego pobudzenia i skupienie na negatywnych cechach swoich i otaczającego środowiska. Zdarza się, że osoby z tego typu trudnościami wycofują się z relacji społecznych. Objawy często bardzo wyraźnie wiążą się ze stresem (np. przed lekcjami, sprawdzianami, w trakcie lekcji, w niedzielę wieczorem). Dzieci z zespołem jelita nadwrażliwego to często pacjenci skryci, z obniżonym nastrojem, lękowe, wycofane.
 
Warto tutaj wspomnieć, że objawy z przewodu pokarmowego zwłaszcza u młodych ludzi mogą być także wynikiem używania środków psychoaktywnych, np. marihuany. Dodatkowo starsze dzieci w wywiadzie zdrowotno-żywieniowym informują nas dietetyków o problemach ze snem, zbyt dużej ilości spożywanego cukru, napojów energetycznych, co dodatkowo nasila biegunki, pogarsza nastrój, obniża odporność, przez co są bardziej podatne na infekcje i objawy gastroenterologiczne.
 
Leczenie zespołu jelita nadwrażliwego obejmuje postępowanie ogólne i modyfikacje dietetyczne, farmaterapię oraz psychoterapię.
 
 
Źródło:
Albrecht P., Gastroenterologia dziecięca. Poradnik lekarza praktyka. Czelej, 2014.
 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.