Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Zapiekanka z czarnej rzepy, czyli bądź zdrowy jak rzepa.

Zapiekanka z czarnej rzepy, czyli bądź zdrowy jak rzepa.

Dzisiaj zapraszam was na pyszną zapiekanką z czarną rzepą w roli głównej. Warzywo niestety stało się nieco zapomniane, …. a szkoda. Ja jednak trochę wam o nim przypomnę.
Oto kilka słów dlaczego czarna rzepa powinna  częściej gościć w naszej kuchni, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Czarna rzepa (czarna rzodkiew) ma szczególną moc leczniczą. Należy do najstarszych roślin uprawianych w Azji, Europie i Afryce. Historia mówi, iż ze względu na swoje wzmacniające właściwości  czarną rzepą podawano robotnikom budujących piramidy 3 tys. lat p.n.e. Czarna rzepa to również pozostałość po czasach biedy. Dawniej to właśnie ona pomagała chłopom z wiosek alpejskich przetrwać zimę i biedę.

Czarna rzepa ma wiele zastosowań w lecznictwie. Działa przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, żółciopędnie, wpływa pozytywnie na pracę wątroby, obniża ciśnienie krwi, pomaga przy kaszlu, kamicy moczowej, w stanach reumatycznych, osłabionej odporności, niedokrwistości i nerwobólach. Sok z rzepy zażywany regularnie pozwala uchronić przed różnego rodzaju infekcjami. Warzywo zawiera fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków, które hamują rozwój patogenów. Gluzkozynolany w niej zawarte chronią komórki przed uszkodzeniami DNA wywołanymi przez różnorakie czynniki rakotwórcze.
Czarna rzepa znana jest również  z dobroczynnego działania na problemy z włosami oraz skórą.

Może być podawana w postaci surowej, smażonej, pieczonej, gotowanej, a nawet kiszonej. Ta zapiekanka to świetny dodatek do dania głównego, kaszy, czy nawet chleba.

Wegetariański przepis na pieczoną czarną rzepę z marchewką i płatkami owsianymi.

Składniki:

  • 2-3 średnie czarne rzepy
  • 1 duża marchew
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół szklanki wody lub wywaru z warzyw
  • Pół szklanki mleka roślinnego (ja wybrałam sojowe)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: kurkuma, zioła prowansalskie natka pietruszki, słodka papryka, sól, pieprz, opcjonalnie imbir, gałka muszkatałowa

Rzepę i marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać płatki owsiane, starty czosnek, pokrojoną cebulkę, przyprawy, oliwę. Zalać mlekiem oraz wywarem. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piec około 30 minut. W trakcie pieczenia może zdarzyć się, że trzeba będzie podlać wodą i częściej mieszać warzywa, aby nie były zbyt suche. Dlatego kontroluj pieczenie.
 

 

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.