email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Zapiekanka z czarnej rzepy, czyli bądź zdrowy jak rzepa.

Zapiekanka z czarnej rzepy, czyli bądź zdrowy jak rzepa.

Dzisiaj zapraszam was na pyszną zapiekanką z czarną rzepą w roli głównej. Warzywo niestety stało się nieco zapomniane, …. a szkoda. Ja jednak trochę wam o nim przypomnę.
Oto kilka słów dlaczego czarna rzepa powinna  częściej gościć w naszej kuchni, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Czarna rzepa (czarna rzodkiew) ma szczególną moc leczniczą. Należy do najstarszych roślin uprawianych w Azji, Europie i Afryce. Historia mówi, iż ze względu na swoje wzmacniające właściwości  czarną rzepą podawano robotnikom budujących piramidy 3 tys. lat p.n.e. Czarna rzepa to również pozostałość po czasach biedy. Dawniej to właśnie ona pomagała chłopom z wiosek alpejskich przetrwać zimę i biedę.

Czarna rzepa ma wiele zastosowań w lecznictwie. Działa przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, żółciopędnie, wpływa pozytywnie na pracę wątroby, obniża ciśnienie krwi, pomaga przy kaszlu, kamicy moczowej, w stanach reumatycznych, osłabionej odporności, niedokrwistości i nerwobólach. Sok z rzepy zażywany regularnie pozwala uchronić przed różnego rodzaju infekcjami. Warzywo zawiera fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków, które hamują rozwój patogenów. Gluzkozynolany w niej zawarte chronią komórki przed uszkodzeniami DNA wywołanymi przez różnorakie czynniki rakotwórcze.
Czarna rzepa znana jest również  z dobroczynnego działania na problemy z włosami oraz skórą.

Może być podawana w postaci surowej, smażonej, pieczonej, gotowanej, a nawet kiszonej. Ta zapiekanka to świetny dodatek do dania głównego, kaszy, czy nawet chleba.

Wegetariański przepis na pieczoną czarną rzepę z marchewką i płatkami owsianymi.

Składniki:

  • 2-3 średnie czarne rzepy
  • 1 duża marchew
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół szklanki wody lub wywaru z warzyw
  • Pół szklanki mleka roślinnego (ja wybrałam sojowe)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: kurkuma, zioła prowansalskie natka pietruszki, słodka papryka, sól, pieprz, opcjonalnie imbir, gałka muszkatałowa

Rzepę i marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać płatki owsiane, starty czosnek, pokrojoną cebulkę, przyprawy, oliwę. Zalać mlekiem oraz wywarem. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piec około 30 minut. W trakcie pieczenia może zdarzyć się, że trzeba będzie podlać wodą i częściej mieszać warzywa, aby nie były zbyt suche. Dlatego kontroluj pieczenie.
 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.