email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Owsianka zawiera duże ilości substancji niezbędnych dla naszych komórek mózgowych, dzięki którym poprawia się pamięć, koncentracja i nastrój. Dlatego też polecana jest szczególnie dzieciom. Sportowcy często nazywają owsiankę ''śniadaniem mistrzów'', gdyż daje dużo siły i energii na cały dzień. Płatki owsiane zawierają beta-glutan, który jest pożywką dla naszych dobrych bakterii i zapobiega cukrzycy typu 2, gdyż spowalnia wchłanianie cukrów. Dodatkowo płatki łagodzą podrażnienia jelit spowodowane różnymi nietolerancjami, czy alergią. Owsianka jest doskonałym lekiem na niestrawność i zaparcia, polepsza perystaltykę jelit. Dzięki zawartości błonnika usuwane są toksyny z naszych jelit oraz substancje gnilne, które utrzymując się dłużej mogą powodować niezłe spustoszenia w organizmie. A więc ma działanie również antynowotworowe.

Tak naprawdę owsiankę można robić na wiele sposobów, i modyfikować przepis do woli. Ważne, aby pojawiała się częściej na twoim stole. Ta propozycja śniadaniowa jest rewelacyjna dla dzieci. Można owsiankę przygotować wieczorem, a rano ją tylko zapiec.

Składniki

  • 3 jabłka starte na dużych oczkach
  • szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki rodzynek / żurawiny
  • 1 łyżka bakalii (słonecznik, migdały, orzechy włoskie)
  • 3 - 4 łyżki miodu
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mleka lub wody, albo pół na pół
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

 

Wszystkie składniki wymieszać w misce, banan rozgnieść widelcem i połączyć z masą; odstawić na 30 min; naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wlać masę. Zapiekać ok. 40 min w temperaturze 180 st. C.

Można polać jogurtem i posypać kakao.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.