email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Zapalenie trzustki. Częstszy problem w sezonie grillowym.

Zapalenie trzustki. Częstszy problem w sezonie grillowym.

Zapalenie trzustki. Częstszy problem w sezonie grillowym.

Tak tylko dla przypomnienia :)


Najczęstszą przyczyną zapalnia trzustki jest spożycie alkoholu. Alkohol zwiększa wydzielanie białek enzymatycznych z pęcherzyków trzustkowych powodując, że sok trzustkowy staje się lepki. To prowadzi do niedrożności przewodów i zwłóknienia pęcherzyków i stopniowego zaniku miąższu. Dieta bogatotłuszczowa, ale i bogatobiałkowa (zwłaszcza teraz w sezonie grillowym, dużo mięsa, dużo tłuszczów, alkohol:) ) tylko wzmacnia niekorzystny wpływ nadmiernych ilości alkoholu na trzustkę. Jedzcie z umiarem! Zwłaszcza jeśli już wcześniej miałeś/-aś  ''incydenty trzustkowe.'' To, że coś było zaleczone, nie znaczy że się nie odnowi.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.