Dna moczanowa to rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest nadmierne odkładanie się kryształów kwasu moczowego w stawach ze względu na duże stężenie tego kwasu we krwi (hiperurykemia) spowodowane zaburzeniami katabolizmu puryn. W ostatnich latach częstość występowania dny wyraźnie wzrasta, a choroba zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych. Dna moczanowa zdecydowanie częściej występuje u mężczyzn niż kobiet.
Zwiększona konsumpcja pokarmów mięsnych, bogatotłuszczowych, owoców morza, nadużywanie alkoholu, a w szczególności piwa, a do tego stresy fizyczne i psychiczne, przejadanie się są istotnie skojarzone z zapadalnością na dnę moczanową.
Czynnikami ryzyka dny jest także niewystarczające spożycie błonnika pokarmowego, folianów i witaminy C. Napoje bogate we fruktozę oraz soki owocowe także zwiększają stężenie kwasu moczowego we krwi. Gromadzenie się złogów kwasu moczowego wokół stawów prowadzi do odczynów zapalnych. Napad pojawia się najczęściej w nocy lub nad ranem. Zajęty staw staje się tkliwy, opuchnięty, a skóra nad zajętym stawem staje się lśniąca, gorąca, zaczerwieniona i napięta. Zapaleniu stawu może towarzyszyć ogólne rozbicie i gorączka. Zaniedbana, nieleczona choroba może prowadzić do niszczenia stawów i kości. Pojawiają się guzki dnawe w okolicach palców rąk, stóp, łokci, małżowin usznych.
U części chorych możliwe jest współistnienie innych chorób, których jedną z przyczyn ich rozwoju też może być hiperurykemia (zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy):
Osoby chore muszą bezwzględnie przestrzegać diety i uwzględnić umiarkowaną aktywność fizyczną, aby nie dopuszczać do kolejnych napadów dny i jej powikłań.
Zalecenia ogólne w leczeniu dny moczanowej:
Z książki S.O.S. dla stawów. Wydawnictwo Zdrowe Zdrowie.
Jadłospis stabilizujący glikemię i obniżający kwas moczowy na stronie naszej poradni:
http://studiozycia.pl/ebook/obniz-cukier-i-kwas-moczowy-gotowy-jadlospis-na-10-dni-html