email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Zapalenie stawów w przebiegu dny moczanowej. Gotowy jadłospis.

Zapalenie stawów w przebiegu dny moczanowej. Gotowy jadłospis.

Dna moczanowa to rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest nadmierne odkładanie się kryształów kwasu moczowego w stawach ze względu na duże stężenie tego kwasu we krwi (hiperurykemia) spowodowane zaburzeniami katabolizmu puryn. W ostatnich latach częstość występowania dny wyraźnie wzrasta, a choroba zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych. Dna moczanowa zdecydowanie częściej występuje u mężczyzn niż kobiet.

Zwiększona konsumpcja pokarmów mięsnych, bogatotłuszczowych, owoców morza, nadużywanie alkoholu, a w szczególności piwa, a do tego stresy fizyczne i psychiczne, przejadanie się są istotnie skojarzone z zapadalnością na dnę moczanową.

Czynnikami ryzyka dny jest także niewystarczające spożycie błonnika pokarmowego, folianów i witaminy C. Napoje bogate we fruktozę oraz soki owocowe także zwiększają stężenie kwasu moczowego we krwi. Gromadzenie się złogów kwasu moczowego wokół stawów prowadzi do odczynów zapalnych. Napad pojawia się najczęściej w nocy lub nad ranem. Zajęty staw staje się tkliwy, opuchnięty, a skóra nad zajętym stawem staje się lśniąca, gorąca, zaczerwieniona i napięta. Zapaleniu stawu może towarzyszyć ogólne rozbicie i gorączka. Zaniedbana, nieleczona choroba może prowadzić do niszczenia stawów i kości. Pojawiają się guzki dnawe w okolicach palców rąk, stóp, łokci, małżowin usznych.

U części chorych możliwe jest współistnienie innych chorób, których jedną z przyczyn ich rozwoju też może być hiperurykemia (zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy):

  • kamica nerkowa, zapalenie nerek,
  • otyłość,
  • cukrzyca,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • miażdżyca naczyń i choroba wieńcowa,
  • zmiany skórne, tzw. wyprysk.

Osoby chore muszą bezwzględnie przestrzegać diety i uwzględnić umiarkowaną aktywność fizyczną, aby nie dopuszczać do kolejnych napadów dny i jej powikłań.

 

Zalecenia ogólne w leczeniu dny moczanowej:

  • Unikanie produktów o dużej zawartości związków purynowych (podroby, śledzie, wędzone szproty, krewetki, grzyby suszone, piwo).
  • Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, owoców, przetworów mlecznych, innych niż w/w ryb, olejów roślinnych.
  • Zakaz spożycia alkoholu (zwłaszcza piwa), cukru i słodyczy.
  • Wypijanie dużej ilości płynów, aby zapobiec nadmiernemu zagęszczaniu moczu.
  • Unikanie głodówek i szybkiego odchudzania.
  • Unikanie intensywnego wysiłku fizycznego, przy którym wzrasta stężenie kwasu moczowego.

 

Z książki S.O.S. dla stawów. Wydawnictwo Zdrowe Zdrowie.

 

Jadłospis stabilizujący glikemię i obniżający kwas moczowy  na stronie naszej poradni:

http://studiozycia.pl/ebook/obniz-cukier-i-kwas-moczowy-gotowy-jadlospis-na-10-dni-html

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.