Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby hashimoto

Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby hashimoto

Tylko holistyczne podejście do chorób tarczycy, uwzględniające zarówno uzupełnianie niedoboru hormonów za pomocą leków oraz zmianę diety i trybu życia jest najlepszą metodą leczenia, jaka powinna być podejmowana przez lekarzy i dietetyków.

Zgodnie z zaleceniami Zakładu Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (źródło: BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 2, str. 117 – 127)

  1. Dieta powinna zawierać 4–5 posiłków, spożywanych w regularnych odstępach czasu, co nie będzie powodować obniżenia tempa przemiany materii.
  2. Należy wystrzegać się drastycznego obniżenia wartości energetycznej diety, gdyż może to upośledzić jeszcze bardziej metabolizm. Przykładowo, niedożywienie białkowo-kaloryczne powiązane jest z gorszą pracą tarczycy, a wzrost TSH często jest odpowiedzią na niedobór białka i energii.
  3. Mleko i produkty mleczne powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach (kazeina w nim zawarta jest produktem wykazującym duże zdolności antygenowe, co w przypadku choroby Hashimoto nie jest wskazane). Do jadłospisu można dla urozmaicenia włączyć mleka roślinne (kokosowe, migdałowe, orzechowe, ryżowe).
  4. Odpowiednio wysokie spożycie białka pełnowartościowego (mięso, ryby morskie, jaja) powstrzymuje wypadanie włosów.
  5. Należy zwiększyć spożycie tłuszczów zawierających kwasy tłuszczowe nienasycone (oleje roślinne, orzechy, awokado, pestki, ryby). Zwrócić uwagę na wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (ryby morskie, olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek), które stymulują przemianę T4 w T3 oraz pobudzają syntezę cytokin przeciwzapalnych.
  6. Należy wybierać węglowodany złożone, o niskim indeksie glikemicznym, które dostarczają więcej składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego. Ponadto, co ważne, normalizują stężenie glukozy we krwi. Zaleca się wybieranie produktów bezglutenowych jak ryż, kasza gryczana, amarantus,quinoa.
  7. Zastosowanie diety bezglutenowej może zmniejszyć stymulację układu odpornościowego organizmu i wygasić proces autoimmunologiczny. Jednak jej zastosowanie musi być skonsultowane z dietetykiem w celu zbilansowania takiej diety.
  8. W diecie należy ograniczyć produkty zawierające substancje goitrogenne (wolotwórcze). Są to związki, które mogą wiązać się z jodem i uniemożliwiać syntezę hormonów tarczycy. Można je znaleźć w soi, brokułach, kalafiorze, brukselce, kapuście.
  9. Niedokrwistość megaloblastyczna wynikająca często z niedoboru witaminy B12 często towarzyszy chorobie Hashimoto. Źródłami witaminy B12 w żywności są produkty zwierzęce, takie jak: mięso, jaja, mleko, ryby, produkty fortyfikowane.
  10. Pamiętać o związkach antyoksydacyjnych (witamina A, C, E), które przeciwdziałają wolnym rodnikom, będące czynnikiem niszczącym komórki tkanki tarczycowej. Produktami, które należy uwzględnić w diecie są masło, żółtko jaj, wątróbka, czerwone i pomarańczowe, a także ciemnozielone warzywa, jak: marchewka, papryka, pietruszka, dynia, brokuły, pomidory, szpinak , pomarańcze, brzoskwinie, wiśnie.
  11. Zwrócić uwagę na błonnik pokarmowy, który wychwytuje związki toksyczne w jelitach, zapobiega zaparciom, wiąże tłuszcz i cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca, zapobiega żylakom, pobudza ukrwienie jelita. Szczególnie polecane są: siemię lniane, otręby owsiane, orzechy i ziarna, pieczywo pełnoziarniste, warzywa oraz jabłka i gruszki.
  12. Cynk jest składnikiem białek receptorowych T3, a więc jego niedobór wpływa na upośledzone wiązanie tego hormonu. Do najbogatszych w ten mikropierwiastek – należą m.in: sery podpuszczkowe, jaja, kasza gryczana, zarodki pszenne i pestki dyni, a także pieczywo pełnoziarniste i mięso.
  13. Niedostateczna ilość witamin D zwiększa ryzyko wielu chorób autoimmunologicznych. Do źródeł pokarmowych witaminy D należą ryby i oleje, a mniejsze ilościach występują w produktach mlecznych (masło) i mięsie.
  14. Należy ograniczyć w diecie słodycze, wyroby cukiernicze, produkty i dania wysoko przetworzone, napoje gazowane i słodzone.

Źródło:

http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%202/Bromatologia%202_2015%20s_%20117-127.pdf

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Program leczenia dietetycznego w chorobach serca i układu krążenia

Program leczenia dietetycznego w chorobach serca i układu krążenia

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.