email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt

Studio Życia
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Zaburzenia psychiczne w chorobie Hashimoto. Jak wygląda postępowanie żywieniowe regulujące hormony?

Zaburzenia psychiczne w chorobie Hashimoto. Jak wygląda postępowanie żywieniowe regulujące hormony?

Choroba Hashimoto dotyka nie tylko samej tarczycy, ale także przewodu pokarmowego, układu krążenia, skóry, układu oddechowego, mięśniowo-szkieletowego oraz nerwowego. I na układzie nerwowych chciałabym się w tym artykule skupić. Schorzenie to bowiem współwystępuje coraz częściej z zaburzeniami depresyjnymi. Niektóre badania wskazują na podwyższony poziom przeciwciał anty-TPO, bardzo niski poziom wtaminy D3 i zwiększone z tym ryzyko występowania zaburzeń depresyjnych. Mówi się także o zmniejszonym mózgowym przepływie krwi. Dodatkowo problem może nasilać podwyższona prolaktyna, hormon wydzielany przez przysadkę mózgową.  Hiperprolatynemia jest dość częstym zjawiskiem wśród płci żeńskiej. Zwiększone stężenie prolaktyny wpływ na zwiększony poziom estrogenów i obniżony progesteron. Wysoki poziom estrogenu zawsze będzie dla nas szkodliwy, ponieważ w tym przypadku hamuje wydzielanie dopaminy, która mogłaby obniżyć stężenie prolaktyny. W pewnych grupach pacjentek częściej możemy spodziewać się hyperprolaktynemii - są to baletnice, sportsmenki, osoby intensywnie odchudzające się (będące na diecie albo niskotłuszczowej albo bogatobiałkowej). U kobiet bardzo wrażliwych, zamkniętych w sobie, żyjących w chronicznym stresie także częściej dochodzić będzie do hiperprolaktyniemii.  

Do objawów, które mogą sugerować nadmiar prolaktyny należą:

  1. zaburzenia miesiączkowania, cykle bezowulacyjne, niepłodność, trądzik
  2. nadmierne owłosienie u kobiet
  3. bóle piersi, skłonność do obrzęków
  4. stany depresyjne, drażliwość, stany lękowe, niepokój, nadpobudliwość
  5. zaburzenia mineralizacji (uwapnienia) kości
  6. intensywniejsze odkładanie się tkanki tłuszczowej w obrębie brzucha

A więc zbyt wysokie stężenia prolaktyny zabierać nam będzie energię oraz zdrowie.

Postępowanie żywieniowe:

  • Dieta, którą rozpisujemy pacjentom w tego typu zaburzeniach ma cechy diety przeciwzapalnej.
  • Posiłki w diecie należy rozłożyć w regularnych 3–4-godzinnych odstępach w ciągu dnia, tak by pozwoliły na utrzymanie stałego stężenia glukozy we krwi.
  • Ograniczyć należy spożycie cukrów prostych, w tym fruktozy. Nie chcemy tutaj dopuścić do produkcji zbyt dużej ilości hormonów androgenowych.
  • Ograniczeniu podlegać ma kwas arachidonowy i ogólnie dieta bogata w tłuszcze, które nasilają reakcje zapalne, pogłębiają niedoczynność tarczycy i sprzyjają przewadze estrogenowej.
  • W diecie należy zwiększyć ilość błonnika pokarmowego, który ma zdolność do zmniejszania poziomu estrogenów, a tym samym regulacji hormonów tarczycy.
  • W diecie należy zwrócić uwagę na witaminy antyoksydacyjne, takie jak: A, beta-karoten, C, E, które będą chroniły organizm przed działaniem wolnych rodników i wzmacniały odporność.
  • Dodatkowo witaminy B12, B6, kwas foliowy, kwasy omega-3, witamina D są kluczowymi składnikami w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dlatego nie może zabraknąć ich w diecie.
  • Wydzielanie prolaktyny hamuje także witamina B6 – stosowana w dużych dawkach. Dawkę ustala lekarz.
  • Zwracamy uwagę na poziom żelaza, gdyż jego niedobór będzie zaburzać prawidłową pracę tarczycy.
  • Polecany jest wyciąg z niepokalanka, który przywraca równowagę hormonalną, a także może obniżać prolaktynę.
  • Staraj się codziennie przynajmniej do 20- 30 minut wprowadzić techniki, które pomogą w walce ze stresem np.:  spacer, pływanie, joga, medytacja, a nawet modlitwa.

 

Bibliografia:

  • Hashimoto. Praktyczna dieto terapia w złożonych przypadkach choroby. Monika Namysłowska. Współczesna dietetyka. Nr 23 / 2019
  • Znaczenie różnicowania form prolaktyny u pacjentów z hiperprolaktynemią. Izabela Kokot, Sylwia Płaczkowska, Lilla Pawlik-Sobecka; Postepy Hig Med Dosw (online), 2017; 71: 1209-1215
  • Hiperprolaktynemia. Joanna Tkaczuk-Włach, Małgorzata Sobstyl, Dorota Chołubek-Robak, Grzegorz Jakiel; Przegląd Menopauzalny 2009; 2: 112-115
  • Hyperprolaktynemia - jak sobie z nią radzić [OBJAWY, LECZENIE]. 2014; https://dziennikbaltycki.pl/hyperprolaktynemia-jak-sobie-z-nia-radzic-objawy-leczenie/ar/3342487

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?



Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.