Pacjentka z nowotworem, po operacji, w trakcie chemioterapii, zmagająca się z trudno gojącymi się ranami, a ponadto brak apetytu, nudności, biegunki od kilku tygodni, niepokojący spadek masy ciała. Zgłasza się do mnie rodzina pacjentki. Wprowadzamy żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (w tym przypadku wybrałam: Nutramil Complex oraz Arginilan co drugi dzień). Pacjentka znacznie lepiej przechodzi leczenie, następiuje poprawa parametrów krwi, rany się goją, zatrzymano dalszy proces utraty masy mięśniowej. Pacjentka aktualnie przebywa w domu, ma lepsze samopoczucie, podejmuje coraz więcej aktywności fizycznej. W chwili obecnej stopniowo zmniejszamy preparaty medyczne, a powoli wprowadzamy produkty spożywcze obserwując przy tym zwiększoną tolerancję pokarmową.
Dlaczego o tym piszę? Ponieważ czasami są sytuacje, kiedy medyczne preparaty żywieniowe są wręcz niezastąpione. W trakcie leczenie, czy nawet po, kiedy to pacjenci są bardzo osłabieni, wyniszczeni chorobą nie są w stanie przy pomocy zwykłych produktów spożywczych dostarczyć sobie wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach. Wtedy na pomoc najczęściej przychodzą nam produkty tego typu. Niestety, nie zawsze pacjenci są o takiej możliwości wsparcia żywieniowego informowani. Dla niektórych osób na pewnym etapie leczenia preparaty odżywcze są jedynym źródłem pożywienia, jaki są w stanie spożyć. Niedobór białka w organizmie powoduje spadek napięcia mięśniowego oraz zanik mięśni. Tym samym przedłuża się okres leczenia i powrotu do zdrowia. Taki preparat to większa szansa na skuteczniejszą walkę z chorobą, redukcję liczby powikłań, lepsza odporność i mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju infekcji bakteryjnych i wirusowych. Ostatnio coraz częściej zalecam preparaty tego typu pacjentom po COVID-19 o cięższym przebiegu, którzy sami obserwują u siebie szybszy powrót do sprawności.
Jak wiadomo, pacjenci onkologiczni mają z reguły zwiększone zapotrzebowanie na białko. Jednak, który preparat będzie najlepszy i w jakich ilościach, o tym decyduje lekarz lub dietetyk. Zdarza się, że u pacjentów z niewydolnością nerek konieczne będzie ograniczenie białka w diecie, stąd będziemy zalecać inny produkt. Jako dietetyk kliniczny z doświadczenia wiem, że żywienie medyczne warto włączyć do diety jak najszybciej, a więc jeszcze przed rozpoczęciem planowanego leczenia i kontynuować przez cały czas terapii oraz podczas rekonwalescencji.