email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Właściwości przeciwreumatyczne i antyalergiczne pokrzywy zwyczajnej w świetle badań.

Właściwości przeciwreumatyczne i antyalergiczne pokrzywy zwyczajnej w świetle badań.

Pokrzywa zwyczajna to prawdziwy cud natury. Ze względu na jej skład chemiczny uważana jest za jedną z cenniejszych roślin stosowanych w fitoterapii. Ja tym razem chciałabym opisać jej właściwości przeciwreumatyczne i antyalergiczne w świetle najnowszego piśmiennictwa.

Właściwości antyalergiczne.

Pokrzywa zwyczajna może być stosowana w chorobach alergicznych ze względu na zawartość związków czynnych wykazujących działanie przeciwhistaminowe. Stwierdzono, że ekstrakt z pokrzywy wykazuje działanie hamujące aktywność enzymów kluczowych reakcji zapalnych powodujących objawy alergii sezonowej. W 1990 roku przeprowadzono badania na grupie 98 ochotników, mające na celu ocenę potencjalnego działania liofilizowanego preparatu z Urtica dioica w łagodzeniu objawów alergicznego nieżytu nosa. Po tygodniu terapii zaobserwowano znaczne złagodzenie objawów w porównaniu z grupą kontrolą. Jednak w kilku przypadkach odnotowano, iż wyciąg z pokrzywy spożywany w zwiększonych dawkach może powodować reakcje alergiczne.

Potrzebne są dalsze badania, jednak już teraz wielu lekarzy zaleca przyjmowanie liofilizowanego leku pokrzywy na długo przed sezonem alergicznym.

Właściwości przeciwreumatyczne.

Według danych Zakładu Epidemiologii Chorób Reumatycznych Instytutu Reumatologii w Warszawie niemal połowa osób dorosłych w kraju cierpi na bóle kręgosłupa, stawów biodrowych, kolan, ścięgien. W chorobach narządu ruchu często dochodzi do wzrostu poziomu kwasu moczowego we krwi oraz odkładania się złogów moczowych w tkankach okołostawowych. Dzięki właściwościom pokrzywy możliwe jest wydalenie kwasu moczowego z organizmu. W 1990 roku przeprowadzono pionierskie badania mające na celu potwierdzenie działania przeciwbólowego Urtica dioica. Badaniom poddano grupę 18 osób, u których zdiagnozowano stany zapalne stawów i kości. W grupie przyjmującej ekstrakt zauważono znaczną poprawę zdrowia badanych, co świadczy o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym pokrzywy. Dzięki zdolności ekstraktu z liści pokrzywy do hamowania cytokin prozapalnych udowodniono jego korzystne działanie w terapii przeciwreumatycznej. Inne badania pokazują, że ekstrakty z pokrzywy mogą  zmniejszyć dawki leków przeciwzapalnych (NLPZ).

Pokrzywa zawiera również spore ilości boru – pierwiastka zalecanego w zapaleniu stawów. Zaleca się więc wypijanie naparu z pokrzywy (1 łyżeczkę suszonej pokrzywy zalewamy szklanką gorącej wody i zaparzamy około 20 minut; szklankę naparu można podzielić na 2 lub 3 dawki).

 

Bibliografia:

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.