Najlepszy pomysł na syte śniadanie, obiad czy kolację - szakszuka! Jest to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza “bałagan”. I faktycznie coś w tym jest :) Polecam ją często sportowcom czy też osobom pracującym fizycznie. Niesamowicie prosta i szybka do zrobienia, a przy okazji z duża ilością zdrowych produktów. Można to danie robić na wiele sposobów. Każdy może dodać to co lubi.
Ja proponuję dzisiaj taki przepis na szakszukę.
Składniki:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy, paprykę i marchew również kroimy. Pomidorki koktajlowe można sparzyć, obrać ze skórki i pokroić.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie składniki, oprócz kaszy i soczewicy. Dodajemy również przyprawy, mieszamy. Podlewamy trochę wodą, a następnie sosem pomidorowym. Teraz można dodać kaszę i soczewicą. Gotujemy do momentu, aż wszystko zmięknie.
Na patelni robimy wgłębienia na jajka, do którego wybijamy jajka. Jajka oprószamy solą i pieprzem.
Aby żółtka były ścięte całość nakrywamy przykrywką. Całość po ugotowaniu posypujemy mozzarellą, natką pietruszki, OBFICIE koperkiem :) lub bazylią. Możemy podawać z pieczywem (najlepiej ciepła grzanka czosnkowo-ziołowa z serkiem feta).