email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

zespół jelita nadwrażliwego - szkolenie

Wiosenna szakszuka z mozzarellą.

Wiosenna szakszuka z mozzarellą.

Najlepszy pomysł na syte śniadanie, obiad czy kolację - szakszuka! Jest to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza “bałagan”. I faktycznie coś w tym jest :) Polecam ją często sportowcom czy też osobom pracującym fizycznie. Niesamowicie prosta i szybka do zrobienia, a przy okazji z duża ilością zdrowych produktów. Można to danie robić na wiele sposobów. Każdy może dodać to co lubi. 

Ja proponuję dzisiaj taki przepis na szakszukę.

Składniki:

  • 1 mała mozzarella
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 duże pomidory
  • Mała papryka czerwona
  • 2 garści szpinaku
  • 1 średnia marchew
  • Pół szklanki kukurydzy (opcjonalnie)
  • Dowolna kasza – pół szklanki (u mnie Trendy Lunch z mhammas, grzyby leśnie z Melvitu)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka sosu pomidorowego (dowolny)
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • Zioła prowansalskie, sól, pieprz, słodka czerwona papryka

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy, paprykę i marchew również kroimy. Pomidorki koktajlowe można sparzyć, obrać  ze skórki i pokroić.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie składniki, oprócz kaszy i soczewicy. Dodajemy również przyprawy, mieszamy. Podlewamy trochę wodą, a następnie sosem pomidorowym. Teraz można dodać kaszę i soczewicą. Gotujemy do momentu, aż wszystko zmięknie.  
Na patelni robimy wgłębienia na jajka, do którego wybijamy jajka. Jajka oprószamy solą i pieprzem.

Aby żółtka były ścięte całość nakrywamy przykrywką. Całość po ugotowaniu posypujemy mozzarellą, natką pietruszki, OBFICIE koperkiem :) lub bazylią. Możemy podawać z pieczywem (najlepiej ciepła grzanka czosnkowo-ziołowa z serkiem feta).

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

dietetycy.org
Zdrowie zdrowie
Dieta z Aliant
Sląskie laboratorium analityczne
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.