location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Wegetariański paprykarz z kaszą jaglaną.

Wegetariański paprykarz z kaszą jaglaną.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie, jeśli ma być dość pikantnie)
  • 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
     

Przygotowanie:

Kaszę ugo­to­wać w 2 szklankach wody. Od­sta­wić do ostu­dze­nia. Na pa­tel­ni roz­grzać olej, dodać pokrojoną cebulę, starty czosnek oraz marchew startą na gru­bych oczkach. Przyprawić. Ja dodaję sól, pieprz, sos sojowy, majeranek. Po chwi­li dodać kon­cen­trat.Smażyć aż marchew będzie miękka. Przestudzić i połączyć z kaszą jaglaną. Wszyst­ko bardzo krót­ko zmik­so­wać blen­de­rem, żeby pasta miała wy­czu­wal­ne ka­wał­ki kaszy oraz wa­rzyw. Można jeszcze doprawić. Smacznego :)

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.