Studio Życia

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

WegeDzień. Jadłospis wegetariański (nie wegański).

WegeDzień. Jadłospis wegetariański (nie wegański).

Zachęcamy do częstszych dni wegetariańskich, bez mięsa, opartych na zdrowych tłuszczach, dobrych węglowodanach, bez oczyszczonej mąki.  Co może taka dieta? Jest to na pewno dieta przeciwzapalna i zwiększająca odporność, chroni przed rozwojem zaburzeń metabolicznych, hormonalnych, insulinoopornością, wieloma chorobami autoimmunologicznymi, bólami i obrzękami stawów.

Dieta wegetariańska wyklucza mięso, ale dzięki spożywaniu takich produktów  jak mleko i jego przetwory (polecam te fermentowane), ryby oraz jaja znacznie zmniejsza ryzyko powstawania niedoborów białkowych, wit D i B12. Dlatego celowo na obiad wybrałam rybę.

Większość dni w tygodniu opartych na wegetariańskim sposobie żywienia to klucz do pozbycia się lub wyciszenia wielu chorób.

W ciągu dnia

  1. Woda mineralna – 1,5-2 litry
  2. Herbaty do wyboru: czerwona, zielona, rumiankowa, miętowa, z pokrzywy, mniszka lekarskiego

 

Śniadanie

Kanapki z pastą z awokado.

Składniki na pastę:
1 dojrzałe, miękkie awokado
½ białej cebuli
sok z ½ limonki bądź cytryny
½ łyżeczki wędzonej lub słodkiej papryki
sól, pieprz, czosnek (opcjonalnie)

Wszystkie składniki zgnieć widelcem na gładką pastę.

Kanapki smarujemy pastą i dodajemy pokrojoną paprykę czerwoną, można posypać szczypiorkiem lub rukolą.

II śniadanie

Smoothie z siemieniem lnianym i truskawkami

http://studiozycia.pl/assets/images/images/image%2839%29%281%29.png

Składniki:

  • Szklanka truskawek, mogą być mrożone
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • Szklanka kefiru
  • Szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Wszystkie składniki zmiksować blenderem.

Obiad

Makaron z łososiem i pietruszkowym pesto.

Makaron ( na zdjęciu makaron ryżowy z tapioką i zieloną herbatą); można wybrać makaron pełnoziarnisty lub z soczewicy.

Pesto pietruszkowe (garść natki pietruszki zblenduj razem z ząbkiem czosnku i 2 łyżkami oliwy z oliwek)

Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 mała cebulka
  • Łosoś (ugotować w małej ilości wody lub na parze)

Przyprawy: majeranek, bazylia, sól, pieprz

Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Makarony ryżowe zalewamy tylko gorącą wodą.

Na patelni podsmaż na oliwie i z pewną ilością wody startą na dużych oczkach marchew i cebulę. Do garna przełóż makaron, podsmażoną marchew, cebulę, dodaj pesto i łososia. Chwilę podgrzej, wymieszaj, przypraw.

http://studiozycia.pl/assets/images/images/IMG_1538.JPG

 

Podwieczorek

Marchewkowo-bakaliowe kuleczki pełne wapnia.

Składniki:

Składniki zazwyczaj przygotowuję ‘’na oko’’. Niezależnie ile czego, zawsze wychodzą dobre.

  • 1 średnia marchewka surowa starta bardzo drobno
  • 1 szklanka płatków owsianych zmielonych (u mnie w młynku do kawy)
  • ½ szklanki daktyli
  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka zmielonego maku
  • 1 łyżeczka zmielonego sezamu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki musu jabłkowego
  • szczypta cynamonu
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Daktyle i śliwki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 10 minut i odcedzamy. Wszystkie składniki (oprócz wiórków kokosowych) miksujemy. Z gotowej masy lepimy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Kuleczki wkładamy na godzinę do lodówki  lub (aby było szybciej) do  zamrażalnika.

Smacznego! :)

                                 http://studiozycia.pl/assets/images/images/IMG_3446.JPG

Kolacja

Sałatka z pieczonych batatów i buraków z mozzarellą

Składniki:

  • 2 śmałe bataty
  • 2 małe buraczki
  • roszponka
  • 2 łyżki nasion granatu
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 kulka mozzarelli lub tofu pokrojone w kostkę lub plastry
     

sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 1 łyżeczka miodu, 1/4 łyżeczki suszonego estragonu, pieprz, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki musztardy (powinna zawierać tylko ocet spirytusowy), sól.

Buraczki wrzuć do wrzącej lekko osolonej wody i gotuj około 15 minut, a następnie ostudź, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Bataty umyj, wyszoruj skórkę i pokrój dowolnie.

Naczynie żaroodporne przykryj papierem do pieczenia, wyłóż buraki oraz bataty. Piecz warzywa do miękkości około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Składniki na sos połącz razem.

Wszystkie składniki wymieszaj razem z batatami i burakiem. Dodaj mozzarelle lub tofu. Posyp nasionami granatu i migdałami. Polej sosem.

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.