email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Warzywa zielonolistne dla naszego mózgu. Zielona moc natury.

Warzywa zielonolistne dla naszego mózgu. Zielona moc natury.

Według wielu badań dieta bogata w warzywa zielonolistne spowalnia procesy starzenia się mózgu. To dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy, makro-/mikroskładników znajdujących się w warzywach (najzdrowsze szpinak, jarmuż, brokuł, sałata rzymska, kapusta pekińska, brukselka, zielona pietruszka). Już dwa posiłki dziennie (spożywane regularnie) zawierające zielonolistne rośliny odmładzają twój mózg o nawet 10 lat. Jest to najprostszy, najtańszy sposób na to, aby uchronić nasz umysł przed demencją czy chorobą Alzheimera. Aby te cenne składniki lepiej się przyswoiły pijmy zielone koktajle (np. banan z natką pietruszki) raz dziennie lub co drugi dzień.

Pamiętaj, że dieta ma znaczący wpływ na koncentrację, myślenie oraz prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.