Studio Życia

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia przy nadciśnieniu tętniczym

Dietoterapia wspomagająca leczenie chorób układu krążenia

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Żurawina. Niezwykła roślina, która podbija medycynę.

Żurawina. Niezwykła roślina, która podbija medycynę.

Mamy sezon na żurawinę i warto dobrze wykorzystać ten czas. Zbiory owoców właśnie się zaczęły i potrwają pewnie do listopada. Ale tak naprawdę ‘’żurawinowy sezon’’ trwa cały rok. W sklepach możemy kupić  żurawinę mrożoną, która również obfitować będzie w cenne dla zdrowia składniki, a przy tym mrożenie sprawi, że zyska na smaku, ponieważ będzie mniej cierpka. Owoce żurawiny zawierają tak wiele cennych fitoskładników dla zdrowia człowieka, że zaliczana jest ona do roślin leczniczych.

Właściwości lecznicze.

Najnowsze zalecenia medyczne mówią jasno. Antybiotyki powinno aplikować się tylko w ostateczności. W czym zatem może pomóc żurawina? Najlepiej owoc żurawiny przebadany jest pod kątem chorób spowodowanych przez bakterie, głównie układu moczowego. Żurawina posiada związki, liczne kwasy, które uniemożliwiają bakteriom przyleganie do ścian dróg moczowych i pęcherza. Dlatego przypisuje się im tak dobroczynne i silne działanie zapobiegające i leczące zakażenia dróg moczowych. Zaleca się więc przy częstych infekcjach dróg moczowych profilaktycznie spożywanie żurawiny, zanim sięgniemy po antybiotyk.  Również osoby z nadciśnieniem powinny częściej sięgać po żurawinowe soki, czy przetwory, gdyż owoc ten działa ochronnie na naczynia krwionośne i serce. Korzystnie wpływa na ukrwienie mózgu, opóźnia procesy miażdżycowe, obniża poziom złego cholesterolu LDL. Wyjątkowo skutecznie zwalcza wolne rodniki za sprawą aktywnych antyoksydantów, co też dzięki czemu organizm szybciej regeneruje się po długich chorobach.

Żurawina szczególnie polecana dzieciom i osobom po większym wysiłku umysłowym.

Wielu naukowców już dawno zaobserwowało, iż żurawina korzystnie wpływa na komórki mózgowe. Po pierwsze, uodparnia organizm na infekcje i inne różne choroby, po drugie wspomaga mózg, który jest przeciążony pracą umysłową, poprawia zdolność zapamiętywania. Zaobserwowano, że po regularnym spożywaniu żurawiny (w jakiejkolwiek postaci) komórki mózgowe dużo lepiej komunikują się między sobą.

Żurawina jest dobra również w profilaktyce stomatologicznej.  Ważna informacja to taka, że proantycyjanidyna, składnik żurawin  zapobiega formowaniu się płytki nazębnej oraz zmniejsza liczbę paciorkowców zawartych w ślinie, które są częstym powodem nawracających angin, zapalenia ucha środkowego, bólów gardła.

Co więcej, z racji, że żurawina zawiera znaczne ilości witaminy C oraz kwercetyny, będzie zatem świetnym lekiem i  środkiem chroniącym przed alergiami, a więc śmiało żurawinę można nazwać antyhistaminowym lekiem naturalnym.

Obecnie żurawina uchodzi za jedną z głównych roślin o właściwościach leczniczych, zawierającą tak idealnie dopracowane i współgrające ze sobą fitozwiązki, że warto sięgać po nią znacznie i zdecydowanie częściej. 

Dla porównania przedstawiam zawartość ważniejszych związków (wit. C oraz kwercetyna) w żurawinie i innych owocach. Jak zauważymy sami, żurawina rządzi :) 

 

Owoc

Witamina C

Kwercetyna

żurawina

177

14,8

jabłka

97,6

4

czerwone winogrona

64,7

1

truskawki

64,4

1,1

ananasy

16,9

0,1

brzoskwinie

49,5

0,7

 

Postepy Hig Med Dosw (online), 2016; tom 70:

 

Bibliografia:

 

  • Antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości bioaktywnych fitozwiązków żurawiny, Monika Baranowska, Agnieszka Bartoszek; Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności, Wydział Chemiczny, Politechnika Gdańska; http://www.phmd.pl/api/files/view/117088.pdf

 

  • Zioła dla zdrowia dziecka, Zbigniew T. Nowak, Wydawnictwo AA, 2016

 

  • Zioła, które podbiły medycynę, Zbigniew T. Nowak, Wydawnictwo AA, 2015
Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online



Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dietetyka Pediatryczna
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.