Jedna z moich nowych pacjentek z powodu silnych bólów brzucha znalazła się ponownie w szpitalu, nie pierwszy raz zresztą …. Co się okazało po czasie?
W wywiadzie poinformowała mnie, iż w tygodniu spożywała zielone sałatki, koktajle na bazie szpinaku, dużo czekolady, kawy, herbat …… ogólnie dużo szczawianów. Okazało się, iż prawdopodobną przyczyną silnych skurczy jelit są szczawiany. Wiele osób z poważnie zaburzoną błoną śluzową jelita cienkiego źle toleruje szczawiany. Po 2 miesięcznej diecie ograniczającej szczawiany bóle całkowicie minęły.
U pacjentów z SIBO lub SIFO szczawiany mogą dawać niepożądane efekty. U osób ze zdrowym przewodem pokarmowym nie powinny powodować dolegliwości.
Produkty bogate w te substancje to: szpinak, szczaw, migdały, buraki, rabarbar, komosa ryżowa, kakao. Duże ilości tych związków dostarczane są również z kawą (najwięcej kawy typu instant) i herbatą. Jeśli pokarmy te będą powodowały objawy takie jak: bóle stawów, bóle, czy kamienie nerkowe, porażenie jelita – warto wyeliminować je z diety.
Zawartość szczawianów można zredukować poprzez:
Pomimo, iż egzogennym źródłem kwasu szczawiowego są produkty roślinne, to na kamicę szczawianową narażone są głównie osoby, które spożywają duże ilości mięsa. Spożywanie nadmiernych ilości mięsa, czy żelatyny dostarcza dużych ilości hydroksyproliny (która może przyczyniać się do produkcji kwasu szczawiowego). Przyczyn kamicy szczawianowej można upatrywać także w zbyt dużej podaży sodu, syropu fruktozowego (sklepowe soki, słodycze), za małej podaży warzyw i owoców, czyli antyoksydantów oraz niedostatecznym spożyciu płynów.