Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

U pacjentów z SIBO lub SIFO szczawiany mogą dawać niepożądane efekty.

U pacjentów z SIBO lub SIFO szczawiany mogą dawać niepożądane efekty.

Jedna z moich nowych pacjentek z powodu silnych bólów brzucha znalazła się ponownie w szpitalu, nie pierwszy raz zresztą …. Co się okazało po czasie?

W wywiadzie poinformowała mnie, iż w tygodniu spożywała zielone sałatki, koktajle na bazie szpinaku, dużo czekolady, kawy, herbat …… ogólnie dużo szczawianów. Okazało się, iż prawdopodobną przyczyną silnych skurczy jelit są szczawiany. Wiele osób z poważnie zaburzoną błoną śluzową jelita cienkiego źle toleruje szczawiany. Po 2 miesięcznej diecie ograniczającej szczawiany bóle całkowicie minęły.

U pacjentów z SIBO lub SIFO szczawiany mogą dawać niepożądane efekty. U osób ze zdrowym przewodem pokarmowym nie powinny powodować dolegliwości.

Produkty bogate w te substancje to: szpinak, szczaw, migdały, buraki, rabarbar, komosa ryżowa, kakao. Duże ilości tych związków dostarczane są również z kawą (najwięcej kawy typu instant) i herbatą. Jeśli pokarmy te będą powodowały objawy takie jak: bóle stawów, bóle, czy kamienie nerkowe, porażenie jelita – warto wyeliminować je z diety. 

Zawartość szczawianów można zredukować poprzez:

  • Dietę bogatszą w wapń poprzez spożywanie dodatkowej ilości produktów bogatych w ten składnik, takich jak: mleko i przetwory mleczne, ale i wody bogate w wapń. Czyli przykładowo kawa z mlekiem, szpinak ze śmietanką, jogurtem … to wcale nie taki zły pomysł :).
  • Gotowanie warzyw w wodzie: w wyniku procesu gotowania warzyw w wodzie ilość szczawianów obniża się w nich o ok. 50%.

Pomimo, iż egzogennym źródłem kwasu szczawiowego są produkty roślinne, to na kamicę szczawianową narażone są głównie osoby, które spożywają duże ilości mięsa. Spożywanie nadmiernych ilości mięsa, czy żelatyny dostarcza dużych ilości hydroksyproliny (która może  przyczyniać się do produkcji kwasu szczawiowego). Przyczyn kamicy szczawianowej można upatrywać także w zbyt dużej podaży sodu, syropu fruktozowego (sklepowe soki, słodycze), za małej podaży warzyw i owoców, czyli antyoksydantów oraz niedostatecznym spożyciu płynów.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania