Do napisania tego artykułu skłoniła mnie pewna pacjentka. Za jej zgodą wklejam jej wypowiedź.
Do Pani zgłosiłam się zbyt późno, … bo już po wylewie, który na szczęście w miarę oszczędził mnie fizycznie. Od lat cierpiałam na silne bóle głowy, depresję, od 3 lat biorę leki przeciwdepresyjne z grupy IMAO. Nikt wcześniej nie informował mnie o diecie niskotyraminowej, która powinna obowiązywać każdą osobę cierpiącą na depresję i biorącą leki z tej grupy. A, że jestem miłośniczką kuchni włoskiej, czyli wszelkie sery, salami, wina czerwone były spożywane tak często jak to tylko jest możliwe, nie zdawałam sobie sprawy, ze moja dieta bogata jest w tyraminę. Nie potrafiłam powiązać tych produktów, z pojawiającym się nagle silnym bólem głowy, na który przecież zawsze była tabletka. Aż tu nagle pojawił się tak silny ból głowy, do tego wymioty, wysokie ciśnienie i ostatecznie doigrałam się, mój organizm nie dał rady ….. wylew, który unieruchomił mnie na jakiś czas. Na szczęście wyszłam z tego w miarę szybko, funkcjonuję fizycznie i psychicznie dobrze, ale od tego dnia pilnuję wszystkiego co mam na talerzu.
W szpitalu zapytano mnie o leki i o dietę. Mój dotychczasowy sposób żywienia powiązano bardzo szybko z lekami. Dopiero wtedy dowiedziałam się, jak bardzo czerwone wino w towarzystwie serów pleśniowych … i mój lek mogą zaszkodzić. Prawidopodobnie doszło do przełomu nadciśnieniowego. Czytajcie ulotkę, dowiadujcie, pytajcie się zawsze o dietę jakikolwiek lek zażywacie. To ogromnie ważne mieć wiedzę, która uchroni was przed niebezpiecznymi interakcjami i skutkami ubocznymi nieodpowiedniej diety. W momencie przejścia na dietę, bóle głowy totalnie zmalały, czuję się znacznie lepiej i co najważniejsze bezpieczniej. Jestem bardziej czujna na to co jem, co mogę, a co nie. Pozdrawiam. Kasia M., 45 lat.
I teraz ja :) Krótki artykuł o tym czym jest tyramina i przy jakich lekach należy na nią szczególnie uważać. Problem nie jest dość powszechny, ale są osoby będące na lekach z tej grupy, stąd wiedza na temat diety niskotyraminowej w tym przypadku jest bardzo istotna.
Tyramina to pochodna tyrozyny - jednego z najważniejszych dla organizmu człowieka aminokwasów. U ludzi tyramina katabolizowana (rozkładana) jest przez enzym monoaminooksydazę (MAO). Enzym ten odpowiada za zapobieganie wchłanianiu tyraminy, a jego ekspresja zachodzi w jelitach. Według badań, tyramina wpływa immunomodulująco na eneterocyty (komórki absorpcyjne kosmków jelitowych) oraz na adhezję bakterii do śluzówki jelita grubego. Ponadto, tyramina poprawia ukrwienie jelit, co z kolei w mechanizmie błędnego koła nasila jej wchłanianie.
U osób z zespołem jelita nadwrażliwego może stać się to przyczyną niepożądanych dolegliwości zdrowotnych. Zawartość tyraminy w produktach żywnościowych może się wahać. Największe jej stężenie znajdziemy jednak w produktach fermentowanych. Dotyczy to głównie:
Obraz kliniczny nietolerancji tyraminy
Tyramina zawarta w dużych stężeniach jest odpowiedzialna za bóle głowy, objawy pokrzywkowe, skurcz naczyń, wymioty, wzrost ciśnienia tętniczego krwi, tachykardię, nadmierną potliwość, rozszerzenie źrenic. Aminy biogenne (np. histamina) przeważnie obniżają ciśnienie tętnicze, jednakże, tyramina pod tym względem wyróżnia się.
Po spożyciu pokarmu bogatego w tyraminę objawy pojawiają się od 30 minut do kilku godzin, po czym zwykle ustępują w ciągu doby.
Związek między tyraminą, a inhibitorami MAO.
Czyli kto w szczególności powinien uważać na tyraminę?
Leki wchodzące w interakcje z tyraminą to inhibitory monoaminooksydazy (IMAO, ang. monoamine oxidase inhibitors). Należą do nich: leki przeciwdepresyjne (na przykład moklobemid), leki stosowane w leczeniu choroby Parkinsona, niektóre leki przeciwbakteryjne, leki przeciwgruźlicze. Są to leki, które hamują oksydazę monoaminową (rozkładającą tyraminę), powodując nagromadzenie tyraminy i niebezpieczne w skutkach interakcje.
Inhibitory MAO są stosowane w przypadku chorób, w których ilość neurotransmiterów w układzie nerwowym odbiega od fizjologicznej normy. Efektem działania inhibitorów MAO jest zwiększenie stężenia m.in. serotoniny i dopaminy.
Spożycie pokarmu bogatego w tyraminę w trakcie stosowanie wymienionych leków może doprowadzić do przełomu nadciśnieniowego, który bywa przyczyną krwawienia śródczaszkowego i efekcie mogą doprowadzić do zgonu pacjenta.
Podczas terapii IMAO należy ograniczyć przyjmowanie pokarmów nawet o średniej zawartości tej substancji. Ryzyko powikłań wzrasta przy nieprzestrzeganiu diety w trakcie stosowania leków. Produkty, których unikanie zaleca się chorym stosującym IMAO to:
Bibliografia: