Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia z niskim indeksem glikemicznym

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Truskawki w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych.

Truskawki w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych.

Sezon na truskawki powoli się zaczyna. I bardzo dobrze! Dlaczego warto je jeść? Pragnę przedstawić wam ciekawe badanie przeprowadzone na losowo wybranej grupie pacjentów ze zmianami nowotworowymi w przełyku, które tylko potwierdza jak wartościowe są te owoce.

Nowotwór przełyku to jednej z najgorzej rokujących diagnoz. Ważna ogromnie jest profilaktyka, czy też powstrzymywanie procesu chorobowego na możliwie wczesnym etapie choroby. Obecnie coraz bardziej kładzie się nacisk na żywność bogatą w przeciwutleniacze, która może zmniejszyć ryzyko rozwoju licznych nowotworów. Naukowcy w Chinach postanowili przebadać pod tym kątem truskawki u osób już z pewnymi zmianami nowotworowymi w przełyku. Wiele badań mówi, iż czynnikiem ryzyka rozwoju tego nowotworu jest dieta uboga w warzywa i owoce, jednakże jest to nadal pogląd dyskusyjny i wymaga jeszcze dalszych badań. Wcześniej zaobserwowano, iż owoce te hamują dalszy rozwój omawianego nowotworu u szczurów. Na tej podstawie, postanowiono zrobić badanie randomizowane z udziałem pacjentów z łagodnymi oraz umiarkowanymi zmianami nowotworowymi w przełyku.

Truskawki swoje właściwości  przeciwnowotworowe zawdzięczają sporej ilości witaminy C i kwasu elagowego. Kwas ten jest antyoksydantem, który wspiera układ odpornościowy i przeciwdziała substancjom rakotwórczym, przez co zapobiega przemianie nowotworowej komórek. Truskawki zawierają także flawonoidy, również będące silnymi przeciwutleniaczami, czyli: antocyjany, katechiny, kwercetyna oraz kemferol.

Jak wyglądało badanie?

Losowo wybranej grupie pacjentów podawano sproszkowane, czyli liofilizowane truskawki w dwóch dawkach. Pacjentów podzielono na dwie grupy. Badani przez okres sześciu miesięcy codziennie otrzymywali do zjedzenia od 30 (37 pacjentów) do 60 (38 pacjentów) gramów tych owoców. Owoce liofilizowane były wymieszane z wodą lub innym napojem. Przy dawce 30 g nie zauważono znaczącej poprawy i zatrzymania się choroby. Prawdopodobnie taka dawka okazała się zbyt mała, aby doszło do remisji. Natomiast co innego działo się przy dawce 60 g. U blisko 80% osób z tej grupy choroba cofnęła się. Większość zmian nowotworowych przeszła z kategorii umiarkowanych do niewielkich, albo znikła całkowicie.

Mocną stroną tych badań z pewnością jest pokazanie jak wartościowymi produktami są owoce nie tylko świeże, ale i te liofilizowane w profilaktyce antynowotworowej. W badaniach przeanalizowano dokładnie składniki odżywcze poddanych liofilizacji truskawek. Przedstawione zostały również zdjęcia badań obrazowych, które pokazują jak zmiany ogniskowe w przełyku pacjentów poddanych badaniom cofają się. Ogólnie, dużą zaletą badań było pokazanie, iż truskawki są dobrym źródłem substancji biologicznie aktywnych, które mają ogromnie pozytywny wpływ na zdrowie.

Badanie pokazuje jak ważna w profilaktyce przeciwnowotworowej jest dieta bogata w antyoksydanty oraz fitozwiązki, a tych najwięcej znajdziemy w owocach i warzywach.

 

Źródło badań:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online



Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dietetyka Pediatryczna
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.