Studio Życia

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Trądzik, nadmiar androgenów, PCOS –przyjrzyjmy się bliżej leucynie, kinazie mTOR oraz co do tego mają produkty mleczne i czerwone mięso.

Trądzik, nadmiar androgenów, PCOS –przyjrzyjmy się bliżej leucynie, kinazie mTOR oraz co do tego mają produkty mleczne i czerwone mięso.

Trądzik może mieć wiele przyczyn i należy wziąć pod uwagę wszelkie możliwe czynniki, np. glukozę, insulinę, IGF oraz  … leucynę. I tak, dieta z wysokim indeksem glikemicznym prowadzi do insulinooporności, nieprawidłowego metabolizmu węglowodanów. Nadmiar insuliny stymuluje wydzielanie androgenów, a to prowadzi do kolejnych problemów, tym razem hormonalnych. Trądzik wiąże się ze wzrostem poziomu androgenów, a ich nadwyżka prowadzi najczęściej do PCOS, niepłodności, hirsutyzmu, mięśniaków macicy, chorób tarczycy.

Coraz więcej mówi się nie tylko o produktach mlecznych, ale i czerwonym mięsie. A to konkretnie ze względu na leucynę i podwyższoną kinazę mTOR. Czym jest ta leucyna, a czym kinaza mTOR?

Leucyna należy do grupy aminokwasów egzogennych niewytwarzanych przez organizm ludzki. Bierze udział przede wszystkim w budowaniu białek organizmu. Źródłem leucyny są produkty mleczne oraz czerwone mięso. Generalnie nie mamy problemów z jej niedoborem, gdyż obecna dieta dostarcza nam białka zdecydowanie za dużo.

Warto również poznać kolejny termin jakim jest kinaza mTOR, nad którą obecnie prowadzone są liczne badania i jest w centrum zainteresowania wielu naukowców.  

Kinaza mTOR to taki enzym, który uruchamia mechanizmy do syntezy białek, a więc dzięki aktywności tego enzymu szybciej zbudujemy sobie masę mięśniową, ale i tłuszczową również. Jednakże stale podwyższona kinaza mTOR nie może trwać wiecznie. Wysoki poziom oznacza, iż organizm nieustannie pracuje na większych obrotach, jest w fazie ciągłego wzrostu,  ma stale podwyższoną glukozę, insulinę, adrenalinę, hormony wzrostu. Jej wysoki poziom ma miejsce przykładowo przy zbyt obfitej diecie, ale i również przy sportowej suplementacji aminokwasami rozgałęzionymi (leucyna, izoleucyna, walina) w celu szybszego przyrostu masy mięśniowej, co na dłuższą metę nie będzie wpływać korzystnie na fizjologię organizmu.

Za wysoka aktywacja mTOR przyczynia się do wielu chorób –nadwagi/otyłości, stymuluje rozrost tkanki tłuszczowej, prowadzi do chorób metabolicznych, autoimmunologicznych, cukrzycy typu 2, insulinooporności,  depresji, neurodegeneracji czy też do tak powszechnej i może najbardziej błahej rzeczy w tym przypadku jakim jest  … trądzik. Mechanizmy zależne od aktywacji mTOR sprzyjają również spontanicznemu rozwojowi nowotworów.

Co więcej,  wyciszanie kinazy mTOR sprawia, że mniejsza liczba komórek starzeje się, a długość naszego życia się wydłuża. Stale podwyższona kinaza mTOR powoduje, ze organizm szybciej się starzeje i zużywa!

Obniżone mTOR  redukuje stany zapalne w organizmie, zmniejsza ilość androgenów, zwiększa wrażliwość insulinową w komórkach mięśniowych, wycisza nadaktywny układ immunologiczny (który może mieć wpływ na choroby  autoagresji). Inhibitory kinazy mTOR używane są w tranplantologii jako leki zapobiegające odrzuceniu przeszczepu.

Kinaza mTOR współtworzy w komórce dwa kompleksy białkowe o odmiennych funkcjach: TORC1 oraz TORC2.

Leucyna pobudza enzym mTORC1, który zwiększa wydzielanie androgenów. Zostaje przekształcona w kwasy tłuszczowe, które są głównym składnikiem sebum (łoju). Im więcej produktów mlecznych, mięsa tym więcej leucyny.

Na szczęście możemy naturalnie uspokoić  mTOR!

Aby zmniejszyć wydzielanie mTORC1 należałoby zwiększyć spożycie warzyw i owoców oraz obniżyć indeks glikemiczny diety całościowo. Warto wiedzieć, że chociażby kurkumina, kwercetyna,  kwasy Omega 3, kofeina, zielona herbata, a nawet okresowe posty, czy chociażby zmniejszona kaloryczność w diecie w dość dużym stopniu hamują ten enzym.

W skrócie, im więcej mięsa czerwonego i produktów mlecznych oraz dieta bogata w węglowodany tym większa szansa na trądzik i innych poważniejszych choroby. Przyjrzyjmy się chociażby sportowcom, którzy stosują suplementy diety zawierające w składzie leucynę. Bardzo często mają problemy z trądzikiem, ale również coraz więcej jest doniesień o częstszych chorobach z autoagresji u sportowców.  I tak jak wspomniałam za dużo leucyny, za dużo androgenów, a sytuację pogarsza jeszcze dieta z wysokim indeksem glikemicznym. Niestety nadmiar aminokwasów będzie powodować zaburzenia w procesach metabolicznych.  Zalecam więc przy problemach z trądzikiem zmniejszyć spożycie czerwonego mięsa oraz ograniczyć produkty mleczne (a nawet całkowicie wykluczyć) przynajmniej na 3 miesiące, a tym samym obniżymy wspomniamy mTOR i dietoterapia będzie miała dużo większy efekt.   

 

Bibligrafia:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online



Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dietetyka Pediatryczna
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.