Studio Życia

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Tarta bezglutenowa z porami i mięsem.

Tarta bezglutenowa z porami i mięsem.

Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki owsianej bezglutenowej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • Dowolne mięso (pierś z kurczaka, szynka, kiełbasa, mięso mielone)
  • Pół szklanki jogurtu
  • 3 jajka
  • Masło klarowane do smażenia
  • Ser żółty potarty (1/3 szklanki)
  • Można jeszcze dodać pokruszony ser-twaróg
  • Przyprawy : rozmaryn, oregano, zioła prowansalskie, czosnek, papryka czerwona słodka, szczypta papryki ostrej, sól, pieprz
  • opcjonalnie (sos czosnkowy)

Ciasto zagnieść, wstawić do lodówki na 30 minut. Po czym rozwałkować, wyłożyć na formę i zapiec w piekarniku ok. 10 minut.  Ciasto można lekko posmarować musztardą wymieszaną z majonezem (ale naprawę minimalnie) lub sosem czosnkowym.

Farsz:

Pory drobniutko kroimy i podsmażamy na maśle (2 łyżki) do miękkości. Dodajemy ulubione mięso, podsmażamy chwilę. Można dodać jeszcze cebulkę, pietruszkę zieloną, ulubione przyprawy.

Jajka dokładnie mieszkamy z serami, jogurtem, przyprawami.
Gdy pory przestygną mieszamy je z masą jajeczno-jogurtową. Jednolitą masę wylewamy na podpieczony kruchy spód. Pieczemy kolejne  15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online



Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

Dietetyka Pediatryczna
ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.