Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Tapioka na liczne problemy z układem pokarmowym. Poznaj jej właściwości. Przepis na regenerujący pudding z tapioki.

Tapioka na liczne problemy z układem pokarmowym. Poznaj jej właściwości. Przepis na regenerujący pudding z tapioki.

Tapioka to rodzaj kaszy wytwarzanej ze skrobi, która jest pozyskiwana z bulw rośliny o nazwie maniok jadalny. Tapioka to produkt wysokoskrobiowy i łatwostrawny. Ma biały kolor, ale nie posiada ani smaku, ani zapachu. Dlatego też jest polecana przy silnych nudnościach. Wspomaga leczenie wielu nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych,  polecana w stanach rekonwalescencji po operacjach, osobom z chorobami zapalnymi jelit (w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna). Wykorzystywana może być u osób z biegunkami lub zaparciami.

Polecana przez lekarzy onkologów w trakcie chemioterapii i radioterapii. Jest dobrze tolerowana przez osoby nawet z bardzo uszkodzonym przewodem pokarmowym w przebiegu leczenia onkologicznego.

Może stanowić doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety. Przykładowo można zrobić z niego pyszny bubble tea, czyli popularny deser herbaciany, dostępny zresztą w wielu hipermarketach.
Jako, że tapioka jest produktem lekkostrawnym oraz hipoalergicznym z powodzeniem może być włączona do diety dzieci oraz osób starszych.

Przepis na pudding z tapioki, który regeneruje układ pokarmowy i na długo zaspokaja apetyt!

Składniki:

  •     Pół szklanki tapioki (perełki)
  •     1,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  •     1 łyżka cukru (można użyć stewii w proszku)
  •     4-5 łyżki jagód świeżych, mrożonych lub liofilizowanych (proponuję również inne owoce: truskawki, mango, brzoskwienie)

Wykonanie:

Perełki tapioki wsypujemy do miski i zalewamy dwiema szklankami wody, zostawiamy na około 3-4 godziny do namoczenia. Po tym czasie tapiokę odcedzamy na sicie.

Tapiokę dajemy do garnuszka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie budyń. Słodzimy do smaku, można użyć kurkumy dla lepszego koloru. Połowę budyniu przekładamy do deserowych miseczek. Do pozostałego budyniu dodajemy zmiksowane lub liofiliozowane jagody, mieszamy i nakładamy na pierwszą warstwę. Można posypać jeszcze płatkami migdałowymi lub innymi dodatkami.

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.