Znakomity fit-deser na bazie jabłek, banana i kuskusu, który potrafi przygotować każdy z Was i który smakuje wszystkim bez wyjątku. Deser jest odżywczy, całkiem sycący i na pewno daje dużo energii. Sprawdzi się jako popołudniowy deser, ale i słodkie śniadanie z kawą.
Komu polecam kuskus?
Kuskus jest lekkostrawny, dlatego nadaje się do przyrządzania potraw dla dzieci, osób starszych i cierpiących na problemy z nadwrażliwym przewodem pokarmowym, w dietach oszczędzających trzustkę czy wątrobę. Szczególnie cenny wydaje się w diecie sportowców, u których zapotrzebowanie na węglowodany jest znacząco wyższe. Kasza kuskus cechuje się niską zawartością tłuszczu i stanowi bogate źródło białka (jest go około dwukrotnie więcej niż w tej samej porcji białego ryżu). Ponadto, jedna szklanka kaszy kuskus pokrywa dobowe zapotrzebowanie na selen. Jego niewątpliwą zaletą jest bardzo szybki czas przygotowania (kuskus chłonie wrzątek w parę minut).
Przepis na kuskusową szarlotkę
Składniki:
Dodatkowo:
gorzka czekolada, migdały, wiórki kokosowe
Wykonanie:
Kuskus zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na parę minut.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wbijamy jajka, pokrojony banan, dodajemy syrop klonowy lub inny słodzik. Najlepiej jeśli to wszystko zblendujemy. Następnie dodajemy resztę składników, a więc: cynamon, jabłka, kuskus. Mieszamy łyżką. Przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy 30 min w temp. 170 st. C.
Na końcu polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy naszymi dodatkami.