location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

SZAKSZUKA DYNIOWA Z MOZZARELLĄ. Śniadanie czy kolacja Lowfodmap.

SZAKSZUKA DYNIOWA Z MOZZARELLĄ. Śniadanie czy kolacja Lowfodmap.

W leczeniu żywieniowym osób z jelitem nadwrażliwym stosuję dietę indywidualną i u większości z nich zauważyłam, że nie ma potrzeby wchodzenia w różne fazy diety lowfodmap. Ograniczam ilości fodmapów ogółem,  wg listy i wg tego co szkodzi pacjentom; do tego bardzo często obniżam  produkty bogate w histaminę i takie podejście sprawdza się u moich pacjentów najlepiej. Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego zmniejszają się często już po tygodniu, zwłaszcza jeśli pacjent cierpiał na częste biegunki.

U wielu osób jest tak, że to niekoniecznie tylko SIBO jest problemem, ale mogą dochodzą do tego jeszcze inne czynniki, jak na przykład zaburzenia metabolizmu tłuszczów.

Dzięki takiemu działaniu pacjent nie będzie miał kolejnych niedoborów witaminowych, mineralnych, czy tez białkowych, co niestety bardzo często się zdarza.

A dziś przykład jak szybko przygotować lowfodmapowy posiłek na śniadanie lub kolację.

SZAKSZUKA DYNIOWA Z MOZZARELLĄ

  • 1 jajko
  • Dynia – ½ szkl pokrojonej w kostkę
  • Ser mozzarella – 2 plasterki
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 cały pomidor (świeży, nie z puszki, który może być już bogatszy w histaminę)
  • kurkuma, sól, pieprz
  • ½ łyżeczki oliwy

Na oliwie podsmażyć pomidor (wcześniej najlepiej sparzyć i pokroić w kostkę) i dynię pokrojoną w kostkę. Można delikatnie podlać wodą. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Wbijamy jajko i najlepiej pod przykryciem smażymy, aż białko się zetnie. Danie posypujemy mozzarellą i natką pietruszki.

Podajemy z pieczywem bezglutenowym lub delikatną kaszą (jaglana, kuskus, ryż biały, jęczmienna perłowa, komosa ryżowa).

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.