email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Syrop z lawendy.

Syrop z lawendy.

Lawenda nie tylko pięknie pachnie, cudownie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje,  do tego ma szereg właściwości prozdrowotnych! Co wiemy o lawendzie?

Lawenda wytwarza olejek eteryczny, który zawiera związki mineralne, alkohole, estry, kumaryny oraz garbniki . Wykazuje on różne właściwości, w tym ochraniające wątrobę, przeciwcukrzycowe, rozkurczowe (przy bólach brzucha), przeciwwrzodowe, przeciwdepresyjne, przeciwutleniające, przeciwreumatyczne i przeciwdrobnoustrojowe. Jest stosowany w dermatologii, m.in. w stanach zapalnych skóry, w owrzodzeniach, trądziku, liszaju i w miejscu ukąszeń owadów. Olejek lawendowy jest wykorzystywany do inhalacji w depresji, stanach napięcia nerwowego, bezsenności, demencji oraz w zakażeniach dróg oddechowych, w grypie, anginie i zapaleniu zatok.

Taki syrop polecany jest jako dodatek do napojów: lemoniada, herbata, a nawet kawa. Także do deserów, lodów, ciast, naleśników oraz do marynowania mięs. Możliwości jest dużo! Jeśli macie dostęp do kwiatów lawendy, polecamy zrobić parę buteleczek i wykorzystać syrop chociażby do herbaty na jesienno-zimowe wieczory.

Składniki:

  • 1 szklanka kwiatów lawendy bez łodyżek
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cytryny (wycisnąć sok)
  • opcjonalnie można dodać mięty (ja tak robię:))

Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Gotować na wolnym ogniu, mieszając. Do powstałego już syropu wsypać kwiatki lawendy i dodać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu około 15 minut, po czym odstawić do wystygnięcia na 2-3 godziny. Odcedzić przez sitko lub  gazę. Ponownie zagotować i wlać gorący syrop do wyparzonych butelek; zakręcić. Nie trzeba już pasteryzować, ale jeżeli ma długo stać, bezpiecznie jest to zrobić :). My aktualnie przy upałach polecamy taki syropik do letniej lemoniady :).

 

 

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Współpraca ze specjalistami z dziedziny medycyny, dietetyki i zdrowego odżywiania

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.