Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Surówka piękności, czyli owsianka bez gotowania. Poznaj jej historię oraz dowiedz się dlaczego jest taka zdrowa.

Surówka piękności, czyli owsianka bez gotowania. Poznaj jej historię oraz dowiedz się dlaczego jest taka zdrowa.

Czy słyszeliście kiedyś o surówce piękności Heleny Rubinstein, pochodzącej z Krakowa założycielce wielkiego koncernu kosmetycznego? Myślę, że część z was już słyszała. Przepis na surówkę w sumie bardzo stary, ale warto co jakiś czas o nim wspomnieć. Podstawą do jej przygotowania są właśnie płatki owsiane. Co ważne, płatków w niej zawartych nie gotujemy, a jedynie pozostawiamy do namoczenia na noc. Tak przygotowana w pełni wykorzystuje dobroczynne właściwości owsa. Helena Rubinstein sama codziennie jadła taką surówkę i żyła ponad 90 lat. Jej uroda zaś była najlepszą wizytówką firmy. Chciała, by kobiety dbały o swą urodę nie tylko od zewnątrz, ale i od wewnątrz, stąd jej troska o odpowiednią dietę. Surówka jest także znana pod nazwą muesli dr Birchera-Bennera, szwajcarskiego lekarza, jednego z pionierów nauki o żywieniu, który stworzył tą potrawę dla specjalnie dla swoich pacjentów w klinice. Sam twierdził, że przepis na muesli należałoby traktować bardziej jak receptę na zdrowie niż tylko przepis kulinarny.

Taka surówka ze względu na kopalnię witamin, składników mineralnych, antyoksydantów, fitozwiązków i błonnika, ale również ze względu na sam proces przygotowywania ma ogrom zalet: ułatwia odchudzanie, likwiduje stany zapalne na skórze, redukuje przebarwienia potrądzikowe, chroni skórę przed procesami starzenia się, poprawia wygląd włosów i paznokci, reguluje stężenie glukozy we krwi, ulepsza perystaltykę jelit, korzystnie wpływa na układ krążenia, stymuluje odporność, utrzymuje energię, siły witalne na dłużej.

Rada: Zmieniając dodatki oraz wybierając owoce sezonowe, sprawimy, że surówka piękności nie znudzi się nigdy. Możliwości jest naprawdę nieskończenie wiele. Eksperymentujmy ze smakami. Przygotowanie takiej surówki zajmuje zaledwie parę minut.
 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • około 3/4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • jabłko obrane ze skórki i starte na tarce
  • ½ szklanki naturalnego gęstego jogurtu, maślanki lub kefiru
  • Suszone owoce: żurawina, rodzynki, śliwki, morele, daktyle, inne.
  • Dodatkowo w celu wzmocnienia gęstości odżywczej można dodać: świeże owoce sezonowe lub mrożone, owoce liofilizowane, orzechy, pestki granatu, mielony cynamon, imbir, kardamon, kakao, …
     

Sposób wykonania:

Wieczorem do płatków owsianych dolewamy wodę, ewentualnie miód lub syrop klonowy (fruktoza zawarta w miodzie wspomaga wchłanianie żelaza), mieszamy i odstawiamy na całą noc.

Rano dodajemy sok cytrynowy, świeżo starte jabłko oraz jogurt. Ja czasem dodaję również potartą marchew. Do mieszanki warto dodać ulubione orzechy oraz owoce.

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.