email kontakt@studiozycia.pl    location_on Kontakt
Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia 0

Studium przypadku w gabinecie dietetycznym – pacjentka z Zespołem Jelita Nadwrażliwego. Najczęstsza przyczyna konsultacji gastroenterologicznej.

Studium przypadku w gabinecie dietetycznym – pacjentka z Zespołem Jelita Nadwrażliwego. Najczęstsza przyczyna konsultacji gastroenterologicznej.

Do mojego gabinetu dietetycznego zgłosiła się pacjentka, lat 30 celem redukcji zbędnych kilogramów oraz z już zdiagnozowanym zespołem jelita nadwrażliwego. W wywiadzie stwierdzono – otyłość wisceralną, wskaźnik BMI 30 (I stopień otyłości). Pacjentka uskarżała się na bardzo silne bóle brzucha oraz częste biegunki. Dodatkowo w wywiadzie odnotowano - fibromialgię, brak siły mięśniowej, bóle głowy, bóle pleców, zaburzenia nastroju, okresowe napady depresji. Pacjentka stosowała duże ilości aptecznych probiotyków, co w przypadku istniejących już zaburzeń jelitowych mogło tylko pogorszyć i pogłębić chorobę.

Pacjentka próbowała różnych diet, jednak bez skutku.

Zaproponowałam pacjentce dietę ograniczającą FODMAP, czyli łatwo fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli (alkohole cukrowe, najczęściej obecne w słodzikach: ksylitol, mannitol, sorbitol) w okresie 2 miesięcy. Dieta działa przeciwbiegunkowo, przeciwgazotwórczo, przeciwwzdęciowo. Jej skuteczne działanie jest udokumentowane wieloma badaniami.

Jadłospis został zbilansowany pod kątem wszystkich najważniejszych wartości odżywczych. Zwróciłam szczególną uwagę na witaminy antyoksydacyjne, fitozwiązki, minerały,  gdyż ewidentnie po analizie dotychczasowego sposobu żywienia, stanu skóry, włosów i paznokci, pacjentka miała wiele niedoborów. Dodatkowo zaproponowałam odpowiednie spożycie płynów by zapobiec odwodnieniu oraz co ważne, a często się o tym zapomina przy IBS  - uspokajanie pobudzonego układu nerwowego poprzez odpowiednio dobraną aktywność fizyczną i techniki relaksacji.

Poprawa u pacjentki wystąpiła po około 2 tygodniach stosowania diety. Pacjentka zgłosiła znaczne polepszenie samopoczucia fizycznego i psychicznego oraz zmniejszenie dolegliwości bólowych. Po 2 miesiącach diety odnotowano spadek masy ciała o 7 kilogramów oraz zmniejszenie talii o 4 cm. Dieta wpłynęła także na poprawę parametrów lipidowych oraz obniżenie podwyższonej glukozy (z 108 mg/dl na 89 mg/dl). Kolejne miesiące to stopniowy powrót do wcześniej wyeliminowanych pokarmów, po których pacjentka nie odnotowała już żadnych dolegliwości bólowych, co sugerować może na zwiększony próg tolerancji produktów FODMAP. Pacjentka kontynuuje zalecenia.

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

  • Dietoterapia kliniczna i pediatryczyna
  • Żywienie specjalistyczne w prewencji i leczeniu chorób
  • Dieta niskohistaminowa / Immunożywienie
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych
  • Przepisy na zdrowe dania o dużej gęstości odżywczej
  • Artykuły poparte badaniami naukowymi
  • Dieta Low FODMAP, śródziemnomorska

Kim jest dietetyk kliniczny?


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie tyl...

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie i w...

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób. Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypiciu czerwonego wina, koktaj...

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na zd...

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.