Studio Życia

Żywienie pod okiem dietetyka

Anna Piekarczyk

Dietetyka kliniczna i Medycyna Żywienia

Studium przypadku pacjenta z poradni chorób metabolicznych. Zalecenia dietetyczne w praktyce.

Studium przypadku pacjenta z poradni chorób metabolicznych. Zalecenia dietetyczne w praktyce.

Mężczyzna, lat 37, skierowany do gabinetu dietetyka  z powodu otyłości (BMI = 32), podwyższonego stężenia kwasu moczowego w wysokości 8,4 mg/dl, stwierdzoną również hiperlipemią, nadciśnieniem tętniczym (, dną moczanową oraz insulinoopornością. Pacjent od kilku dni skarżył się na spadek energii, uporczywe bóle głowy, obrzęk i zaczerwienienie okolicy stawu śródstopno-palcowego (tzw. podagra). Leczenie farmakologiczne nie było zadowalające. Ataki bólowe związane z dną moczanową wciąż powracały.

Pacjent otrzymał dietę o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, niskobiałkową, niskopurynową, ograniczającą cukry proste, bazującą na węglowodanach złożonych. Po tygodniu stosowania diety, stwierdzono powolny spadek ciśnienia oraz ustępowanie objawów związanych  z napadem dny moczanowej. Pacjent przestrzegał diety i miał ze mną bardzo dobry kontakt. Starałam się odpowiadać na wszelkie pytania i tłumaczyć jak ważne przy tylu jednostkach chorobowych jest trzymanie się zaleceń dietetycznych. Po dwóch miesiącach pacjent wykonał ponowne badania krwi. Miał już dużo niższe wskaźniki lipidowe oraz niższe stężenie glukozy i kwasu moczowego. Uzyskane wartości wprawiły lekarza prowadzącego w niedowierzanie. Zatem była potrzeba zmniejszenia ilości branych leków. Wyniki były tak satysfakcjonujące, iż Poradnia Chorób Metabolicznych z Poznania poprosiła mnie o przesłanie przykładowej diety, aby zachęcać pacjentów do zmiany złych nawyków żywieniowych.

Pacjent jest w dalszym ciągu pod opieką lekarską. BMI po 4 miesiącach diety wyniosło 28, a więc w chwili obecnej stwierdzamy już nie otyłość, ale nadwagę i nad tym wciąż jeszcze pracujemy. Nigdy nie dążę do drastycznego spadku masy ciała, aby nie doprowadzać do kolejnych zaburzeń metabolicznych. Pacjent również zauważył, iż ma więcej energii, czuje się sprawniej wydolnościowo, a od wprowadzenia diety nie zanotował ani jednego przypadku ataku dny moczanowej.

Cieszy mnie to, że pacjent powraca do pełni sił, zdrowia fizycznego oraz psychicznego. Również niezmiernie cieszy mnie fakt, iż lekarz prowadzący widział nadzieję dla pacjenta w diecie, dlatego skierował go do gabinetu dietetycznego. Mam coraz więcej takich pacjentów. Ten przypadek pokazuje, iż leczenie farmakologiczne powinno iść w parze z dietoterapią. Tylko wtedy leczenie będzie spełniać swoje zadanie.

anna

Strona dla wszystkich zainteresowanych zdrowiem:

Doradca żywieniowy – konsultacje dietetyczne online

Doradca żywieniowy – konsultacje/dieta indywidualna z opieką dietetyka online


Posiłki dla pacjentów onkologicznych

Posiłki dla pacjentów onkologicznych

CardioDieta. Program żywienia w insulinooporności oraz chorobach układu krążenia.

Program żywienia w insulinooporności

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dietoterapia przy podwyższonym kwasie moczowym i dnie moczanowej

Dieta niskohistaminowa

Dieta niskohistaminowa

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Dietoterapia w chorobach żołądka i dwunastnicy

Top lista

‘’Oponka’’ na brzuchu – lokalizacja ma znaczenie

Otyłość brzuszna (‘’typu jabłka’’) jest znacznie bardziej niebezpieczna niż tłuszcz skupiony na udach czy pośladkach. Tłuszcz, który zapewne czujesz pod skórą (jeśli to Ciebie dotyczy ten problem) znajduje się nie... czytaj więcej

Estrogeny – wróg i przyjaciel. Mają je kobiety i mają mężczyźni. Jak rozpoznać nadmiar u kobiet?

Estrogeny stanowią grupę żeńskich hormonów płciowych, wydzielanych przede wszystkim przez komórki pęcherzyków jajnikowych. Mają ogromny wpływ na kobiecość i jej fizjologię. Obecnie estrogenom przypisuje się coraz większe znaczenie... czytaj więcej

Zapiekana owsianka z jabłkami i bananem. Dzieci będą ją uwielbiać.

Przedstawiam zdrową, energetyczną propozycję na śniadanie. Trochę napiszę o często zapomnianej owsiance zanim podam przepis. Dobrze jest wiedzieć co się je :)

czytaj więcej

Dieta antyhistaminowa . Nietolerancja histaminy. I co właściwie wolno jeść?

Dzisiaj napiszę o histaminie. A to dlatego, że powoduje coraz częstsze dolegliwości u wielu osób.

Czasem można usłyszeć, że u kogoś po zjedzeniu owoców morza, ciemnej czekolady, żółtych serów, wypi... czytaj więcej

Jak odżywiać dzieci, aby były zdrowe i odporne na choroby.

Nigdy w  historii ludzkości nie było tylu chorujących młodych ludzi na stwardnienie rozsiane, toczeń rumieniowaty, reumatyzm, białaczkę, nowotwory. Lekarze, naukowcy, dietetycy biją na alarm i coraz częściej piszą o wpływie śmieciowego jedzenia na... czytaj więcej

Nadciśnienie u młodych osób. Czego warto uczyć się od starszych?

Obecnie dzieci i młodzież z krajów zachodnich padają w zatrważająco szybkim tempie ofiarami nadciśnienia tętniczego. Już nawet niewielkie nadciśnienie stwierdzone w dzieciństwie może doprowadzić do wielu poważnych chorób w przyszłości.czytaj więcej

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.